З чого починається успіх у житті? Як розвинути свій талант вчасно, щоб його не змарнувати?

 

      За визначенням, якщо можна так сказати, самодисципліна — це здатність контролювати та регулювати свої дії, щоб досягти поставлених цілей та успішно виконувати завдання.

      З одного боку, все дуже просто — ви змушуєте себе «…робити те, що ви повинні робити, коли ви повинні це робити, хочете ви цього чи ні» (Елберт Хаббард).
      Але що робити, коли самодисципліна кульгає іноді на обидві ноги? Отже, кілька простих порад для того, щоб навчитися самодисципліни.

 

 

  • Встановіть ясні та конкретні цілі

      Визначте, чого саме ви хочете досягти в навчанні, спорті або в будь-якому іншому вашому захопленні. Цілі мають бути вимірними та реалістичними. Замість «Хочу бути кращим у спорті» поставте мету «Хочу пробігти 5 кілометрів за 30 хвилин через 2 місяці». 

  • Розбийте цілі на маленькі кроки

      Розділіть велику мету на невеликі, досяжні кроки. Якщо ваша мета — поліпшити свої оцінки в навчанні, визначте конкретні кроки, які допоможуть вам досягти цього. Наприклад, «присвячу щодня по 1 годині на навчання».

  • Створіть розклад і дотримуйтеся його

      Визначте фіксований розклад на кожен день, де у вас буде час для роботи, навчання, тренувань і відпочинку. Будьте суворими самі з собою та дотримуйтеся цього розкладу.

 

 

  • Встановіть пріоритети

      Визначте, що є найважливішим для вас та приділіть цьому більше уваги. Уникайте чинників, здатний відвернути, таких як соціальні мережі або галасливі приміщення, під час виконання завдань. Цікаво, що для смартфонів існують спеціальні допоміжні програми, які блокують на певний час окремі додатки та сповіщення від них.

  • Нагороджуйте себе за досягнення

      Нагородіть себе за виконання поставлених завдань та досягнення маленьких цілей. Наприклад, дозвольте собі який-небудь із видів розваг та відпочинку після успішного завершення завдання або зробіть собі подарунок за досягнення фізичної форми.

  • Утворюйте корисні звички

      Звичка відіграє важливу роль у розвитку самодисципліни. Коли дії стають звичними, для нас набагато легше дотримуватися режиму та контролювати свою поведінку.

      Для вироблення звички важливо бути послідовним та виконувати дію щодня в один і той самий час. Звичка зазвичай формується за приблизно 21 день, але це може варіюватися залежно від людини та конкретної звички. Регулярність і сталість у діях допоможуть звикнути вам до нової поведінки та зробити її автоматичною. Можна настільки звикнути до певної дії, наприклад, до ранкової зарядки, що без її виконання почуватиметеся некомфортно.


      Без самодисципліни ми схильні відкладати важливі справи на потім, прокрастинувати та втрачати мотивацію. Коли ми розвиваємо самодисципліну, то стаємо більш організованими, ефективними та продуктивними. «Усі успіхи починаються з самодисципліни. Це починається з вас» (Дуейн «Скеля» Джонсон).

 

 

      Самодисципліна допомагає нам у розкритті наших талантів і здібностей, адже, якщо не розвинути свій талант вчасно, він може змарнуватися.

      Живіть сьогоднішнім днем, але не забувайте про свої цілі та плани на майбутнє.

 

Бажаємо вам продуктивності та успіхів!

Марія Дузь

.

 

 

 

Популярні статті

Читати далі