Впевнена, 90 відсотків абітурієнтів, які щойно прочитали назву статті, схопилися за серце. Чим ближче до іспитів, тим більше хвилювання. Тож як його побороти?

 

      Усі школярі звикли до розповідей про страшне ЗНО, яке покарає усіх ледачих і нетямущих, а ще тих, хто старанно вчився 11 років і через ці самі розповіді перехвилювався так, що не зміг помножити два на два. Як уникнути «покарання» і отримати результат відповідно до своїх реальних знань?

 

 

Твої знання – твоя зброя

      Прямо зараз створи до кожного предмету по два чек-листа з темами програми ЗНО  (програму ЗНО 2022 можна знайти на сайтіhttps://testportal.gov.ua/zno-2022/ ) та місцями для відміток про вивчені теми. Це значно полегшить твою задачу, адже немало абітурієнтів вчать усю шкільну програму, чимала частина якої не грає роль.

      Розглянемо кроки для роботи с чек-листами тем програми ЗНО:

  •  З кожної теми обери найголовніше — цю інформацію можна виписати на невеличкі аркуші, зробивши з них флешкартки (схожу схему вивчення матеріалу ти вже напевно бачив на сайті Quizlet, який також може стати в пригоді).
  • Окрім основного вивчення тем за підручниками або з репетиторами, кожного вечору обирай з списку одну тему кожного предмета і повторюй її за картками, після чого відмічай в чек-листу як пройдену.
  • За місяць до початку іспитів обирай по декілька тем і розповідай усе, що пам’ятаєш з них, так ти знайдеш свої «слабкі місця»і зрозумієш над чим слід працювати наполегливіше.
  • За два дні до іспиту переконайся, чи все ти пам’ятаєш, відмічаючи теми вже у другому чек-листі (якщо виникнуть проблеми, то ти ще встигаєш повторити необхідне, однак краще зробити це не пізніше, ніж за добу до екзамену).

      Повторення дарує впевненість в тому, що вивчив.Так можна заспокоїти хвилювання, а отже й не забути вивчений матеріал.

 

«Штурм мозку» - головна помилка відмінників

      Чи варто повторювати щось напередодні іспиту? Як і говорилося у попередньому пункті, повторення за кілька днів до іспиту поновить знання, принесе користь. Останню добу слід присвятити відпочинку, якого так довго чекав твій організм. Зранку, напередодні іспиту, твій мозок повинен бути ясним, а тіло повне сил, більше ніж у цей час ти вже навряд чи дізнаєшся. Вивчення матеріалу прямо перед іспитом тільки затуманить твій мозок і змусить тебе хвилюватися, витіснивши потрібну інформацію.

 

Пробне ЗНО та його сенс

      Річ у тому, що ми реагуємо спокійніше, коли розуміємо що ми вже мали схожий досвід і минулого разу все закінчилося добре, та й Земля не зійшла з орбіти після іспиту. Саме тому писати пробне ЗНО — корисно. Його мета не тільки перевірити знання, а підготувати абітурієнтів морально до реальних екзаменів. Якщо знаєш усю процедуру проведення, то вже не будеш її лякатися.

 

Самовладання на різних етапах

      Окрім безпосередньо тестування можна виділити ще дві процедури на ЗНО, коли абітурієнт може почати хвилюватися.

 

Металошукач

      Одна з частин іспиту — це процедура "нагадування про доброчестність та демострація нехтування нею". Тому "при зустрічі з металошукач", щоб уникнути хвилювання, необхідно дотримуватися таких правил:

  • ніяких електронних пристроїв. Насправді треба відмовитися навіть від звичайних годинників, бо іноді питання виникають і стосовно них, тож залишати навушники або смартгодинник при собі — зовсім нікудишня ідея;
  • усі металеві прикраси, якщо вони є, повинні бути помітними зовнішньо, щоб уникнути додаткових неприємностей. Також краще завчасно попередити про наявність будь-яких пірсингів на закритих ділянках тіла.

 

 

Термоконтроль

      Останні два роки ЗНО проводилося у карантинному режимі. Найглобальніша проблема, з якою ви можете зустрітися — термоконтроль. Тут, звісно, слід докладати зусиль, щоб не захворіти:

  • приймати вітаміни;
  • налагодити режим сну;
  • дотримуватися збалансованого харчування;
  • мати регулярний активний відпочинок щотижня;
  • за можливості – вакцинуватися проти covid.

      Якщо ж вдача з вами не привіталася, на вас чекає додаткова сесія (чудовий варіант, якщо ти не претендуєш на бюджет). Якщо ж ти все-таки зустрівся с такою проблемою, ні в якому разі не перебувай у приміщенні без маски та регулярно їх змінюй.

Бажаю успіхів та ЗНО на 200!

Аліна Тельнова

 

 

 

Популярні статті

Читати далі