Хіба ревуть воли, коли знають різницю між «стилет» та «стилос»? Якщо у серці щось відгукнулося, напевно, ви готуєтесь складати ЗНО з літератури. Спробую стати вам другом на час читання статті, щоб поділитися порадами, як скласти цей іспит успішно.

 

     ЗНО з української літератури — це друга частина обов’язкового для всіх абітурієнтів іспиту «ЗНО з української мови та літератури». Отже, розглянемо питання, які могли виникнути у вас під час підготовки.

 

Готуємося самостійно?

     Напевно, ЗНО з української літератури — це один з небагатьох іспитів, який не важко складати без сторонньої допомоги. Усі питання іспиту побудовані на знаннях про твори, їх авторів. Тобто уся інформація викладена у посібниках та безпосередньо у працях самих письменників, отже вивчити її можна самостійно. Тож можу стверджувати, що хоч питання необхідності репетитора звісно індивідуальне, але у більшості випадках, під час підготовки до ЗНО з літератури він не обов’язковий.

 

 

Як подолати такий об’єм інформації?

     ЗНО з літератури може лякати своєю масштабністю. На перший погляд, може здаватися, що об’єм обов’язкової для вивчення літератури просто безмежний. Але слід лише зайти на документ з програмою від Osvita.ua, прогорнути до пункту «УКРАЇНСЬКА ЛІТЕРАТУРА» та побачити, що вся програма з літератури складається з шести розділів.

     Друга колонка виокремлює, що саме у певному розділі учасник ЗНО має знати, а усі вимоги до учасників наведені у третій колонці документу.

 

 

Який алгоритм підготовки?

     Увесь процес підготовки можна розділити на три головні напрями:

  • теорія літератури — інформація про письменників, історичні події, течії літератури та т. п.;
  • літературні твори — вірші, балади, романи тощо;
  • практика.

     Дізнавшись, які розділи необхідно вивчити, важливо розділити свою підготовку на ці три напрями, що будуть йти майже паралельно один одному. Приблизний алгоритм виглядає так:

  • розділ усна народна творчість. Вивчення інформації про календарно-обрядові, суспільно-побутові, історичні та родинно-побутові пісні. Вивчення біографії Марусі Чурай;
  • читання пісень Марусі Чурай. Читання історичних пісень;
  • закріплення практикою.

      Детальніше розглянемо підготовку з кожного напряму.     

 

 

Теорія літератури

      Найкращим другом, що допоміг вже не одному студенту, став довідник «Українська мова та література. Частина 1» Олександра Авраменка. У довіднику міститься низка теоретичної інформації з кожного розділу та питання до самоперевірки. Ця книга стане незамінним помічником для структурованої підготовки. Існує і друга частина видання — завдання в тестовій формі. Вони не так обов’язкові, але також можуть стати в нагоді.

      Зверніть увагу на безкоштовний додаток «ЗНО 2022. Мова та література» на IOS чи Android, який можливо розглядати, як посібник для вивчення теорії.

 

Читання творів

      Для початку скажемо, що існує декілька постулатів:

  • твори краще читати у повному обсязі;
  • вірші необхідно вчити напам’ять.

            Але особливо в умовах обмеженості часу дотримуватися обох постулатів буває неможливо. Як бути тоді?

     Вірші

            Додайте собі у плейлист декілька треків з Ютуб-підборки «Заспівай нашу освіту» та треки з каналу Назару Захарко. Бо запам’ятовувати пісні легше та швидше, аніж текст.

     Твори

  • Щоб на ЗНО мати можливість впізнати стиль автору, необхідно прочитати хоча б такі шматки з твору повного обсягу:
  • вступ;
  • опис пейзажів;
  • опис персонажів;
  • деякі основні репліки персонажів;
  • кінцівка.

     Більшість таких шматочків наведена у довідниках при аналізі твору.

     Використовуйте аудіо книги: так можна готуватися де завгодно та коли завгодно. Знайти ці книги можна, наприклад, на каналі «Українська література».

 

Практика

      Для того, щоб застосовувати набуті знання на практиці існує багато ресурсів.

      Головний, безкоштовний та найдоступніший ресурс — це тести з сайту zno.osvita.ua. Тут ви можете або проходити завдання за розділами з кожної теми української літератури окремо, або відкрити повноцінний тест з мови та літератури та скласти його, передивившись результати.

      Тести можна проходити на телефоні, буквально під час обіду чи пересування у транспорті. Для цього є зручний додаток-тренажер «Українська література», який можна завантажити у PlayMarket  чи  AppStore.

      Крім того, існує багато подібних тренажерів як у вигляді інтернет-ресурсів, так і виданих книг, pdf-версії яких також можна знайти в інтернеті.

 

 

      Сподіваюся, поради у статті стануть для вас корисними. Бажаю, щоб «і й для вас настала весела весна».

 

Натхнення у навчанні та успіхів на іспитах!

Огу Стефні

Популярні статті

Читати далі