Думаєте, що наукові конференції лише для розумних вчених? Спойлер: ні! Дізнайтесь більше у нашій статті.

 

  1. Що таке тези та статті

      Взагалі, тези — це короткі основні положення якоїсь великої доповіді, наприклад, наукового дослідження. Але в цьому випадку тези — лаконічна, проте змістовна праця не більше 5 сторінок, хоча бувають й менші обмеження. Тези не передбачають підзаголовки, визначення мети та проблематики дослідження, ключових слів тощо.

 

 

      Наукова стаття ─ більш ґрунтовна робота, яка зазвичай передбачає наявність анотації та ключових слів, від 6 сторінок (верхня межа не встановлена). Статті передбачають більш глибокий аналіз теми. Рекомендую писати їх з другого семестру другого курсу, коли з’являються більше профільних предметів і ви можете обрати собі тему, яку будете досліджувати й писати про неї різні наукові праці.

 

  1. Що можна отримати за публікацію робіт

      По-перше, що важливо для кожного студента ─ додаткові бали. Інформацію про те, скільки можуть дати за кожен вид роботи можна знайти в положенні про стипендії, де розписані бали за різні активності: участь у творчих колективах, спортивних змагання, написання наукових робіт, перемоги у студентських олімпіадах тощо. Я зібрав інформацію, що стосується теми «додаткові бали за публікацію статті» у таблицю.

 

Наукові статті

У міжнародних виданнях

40

У фахових виданнях України

30

Інші видання

20

Участь у наукових конференціях з публікацією тез

Міжнародні конференції, що проводяться закордоном (робоча мова ─ англійська)

30

На території України з обсягом більше 3-х сторінок іноземною мовою

20

Інші конференції

10

 

      Крім додаткових балів ви зможете отримати більше балів по тому предмету, по якому пишете тези (зазвичай це правило працює). Тому рекомендую обирати той предмет в якому ви «не дуже впевнені» і викладач якого 100% прийме факт участі до уваги.

 

 

  1. Де знайти наукові конференції, в яких можна взяти участь?

      Я користуюсь сайтом Міжнародні конференції (ukrlogos.in.ua). Там ви знаходите актуальні конференції, теми, ціни, вимоги до оформлення роботи, умови участі тощо. Ви можете побачити як ті, що проводяться на території України та ті, що проводяться за кордоном. Закордонні більш цінні для наукового працівника, проте й значно дорожче оцінюються. Крім того, у мирний час на базі нашого університету проводилася конференція «Радіоелектроніка і молодь у XXI столітті». Проти того, що стаття опублікована на сторінках цієї конференції має досить низьку ціну, якщо буде можливість взяти участь — обов’язково спробуйте.

 

  1. Про що писати?
  • Для початку оберіть секцію, наприклад «Технічні науки».
  • Далі треба обрати «Підсекцію», до прикладу «Інформаційні технології та системи».
  • А потім самі обираєте тему вашої роботи. Але можливо її вам підкаже той викладач, якого ви обрали науковим керівником.
  • Інший шлях: ви обираєте предмет по якому хочете написати щось, вигадуєте тему, а потім обираєте у яку секцію втулити.

 

  1. Ціна

      Публікація статті на кожну конференція має різну ціну, проте починається від 150 грн. Все залежить від того, скільки сторінок в роботі, чи потрібна індексація в Google Scholar, чи потрібні друковані примірники та сертифікати тощо.

 

  1. Що таке Google Scholar

      Якщо по простому: це база даних з науковими роботами. В цій системі створюється ваш акаунт та додаються ваші роботи. Проте така послуга платна, і може коштувати приблизно 100 грн. Якщо ви пишете тези та статті заради додаткових балів та підвищення оцінок за предмет — не рекомендую вам платити за індексацію. Якщо плануєте йти в магістратуру і хочете підвищити ваш статус наукового працівника — тоді треба.

 

  1. Поради по написанню статей
  • Не забувайте про науковий стиль.
  • Використовуйте лише перевірені джерела (підручники, посібники, профільні сайти, наукові статті) та комбінуйте їх.
  • Найчастіше всього роботи не перевіряють на антиплагіат, проте пам’ятайте про академічну доброчесність.
  • Покажіть науковому керівнику вашу роботу перед тим, як відправити заявку на участь.
  • Декілька разів перевірте на відповідність вимогам, а текст краще прогнати через сервіси для перевірки орфографії та пунктуації, оскільки організатори це зазвичай не роблять.
  • Хоча в роботах немає розділів, проте все одно потрібно писати так, щоб їх можна було розрізнити. Не забудьте написати вступ, де ви розкажете проблематику роботи, та висновки. Обидва елементи мають бути невеликі (до чотирьох речень).
  • Якщо ви та ваш викладач знаєте англійську ─ пишіть нею.

      Отже, участь в наукових конференціях корисна для вас з багатьох причин, і водночас не потребує багато зусиль.

 Успіхів у навчанні!
Максим Мороз

 

 

Популярні статті

Читати далі