Момент вибору своєї  майбутньої спеціальності є дуже відповідальним. Деяких абітурієнтів ця подія надихає, інших лякає невідомістю. Спробуємо розібратися, як вибрати спеціальність. 

 

      Нумо послідовно. Загалом у ХНУРЕ існує 16 спеціальностей. Їх можна розділити за блоками, які належать до певних галузей знань.

 

СОЦІАЛЬНІ ТА ПОВЕДІНКОВІ НАУКИ::

Економіка(051).

 

МАТЕМАТИКА ТА СТАТИСТИКА:

Прикладна математика (113).

ІНФОРМАЦІЙНІ ТЕХНОЛОГІЇ:

Інженерія програмного забезпечення (121), Комп'ютерні науки (122), Компʼютерна інженерія (123), Системний аналіз (124), Кібербезпека та захист інформації (125), Інформаційні системи та технології (126).

АВТОМАТИЗАЦІЯ ТА ПРИЛАДОБУДУВАННЯ:

Автоматизація, компʼютерно-інтегровані технології та робототехніка (174), Інформаційно-вимірювальні технології (175), Мікро- та наносистемна техніка (176)

ХІМІЧНА ТА БІОІНЖЕНЕРІЯ:

Біомедична інженерія (163).

ЕЛЕКТРОНІКА ТА ТЕЛЕКОМУНІКАЦІЇ:

Електроніка (171), Електронні комунікації та радіоелектроніка (172), Авіоніка (173).

ВИРОБНИЦТВО ТА ТЕХНОЛОГІЇ 

Видавництво та поліграфія (186).

 

 

 

      Сказати, що їх багато  — нічого не сказати. Але маючи чіткий перелік галузей  знань та спеціальностей, набагато легше орієнтуватися у своїх уподобаннях. 

 

Чи допоможе філософія ІКІГАЙ?

      Річ у тому, що навіть якщо знаєш нібито все про кожну спеціальність, гостро постає питання, яку з них вибрати. Рішення стане досить простим, якщо опанувати мистецтво ікигая, яке полягає у вмінні знаходити задоволення, радість та усвідомленість у справах щодня.

 

 

 

      Розшифровуючи ікігай (з японського «іки» — жити, «гай» — причина), отримуємо, що розв'язання проблеми вибору перебуває на перетині питань: «що мені подобається?», «що я можу робити добре?», «що дасть мені кошти до існування?» і «яку користь я можу принести?».

      Як можна здогадатися, цю методику можна безпосередньо застосувати до вибору спеціальності.

 

  • По-перше, це має бути справа, яка Вам подобається і мотивує Вас розвиватися.

 

  • По-друге, це робота, яка буде Вашим джерелом доходу, що дозволяє Вам жити так, як Ви хочете і самореалізовуватися. Тому, для початку, варто вибрати напрямок діяльності, виходячи з власних бажань, цілей та переваг — програміст, художник чи економіст.

 

  • По-третє, якнайбільше дізнайтеся про те, які навички й компетенції відповідають кожній спеціальності, тобто «що я маю вміти робити добре?». Намагайтеся розібратися настільки добре, щоб можна було легко пояснити про це кожній зацікавленій особі.

 

  • По-четверте, мабуть, головне, що буду мотивувати у житті — «ЯКУ КОРИСТЬ Я МОЖУ ПРИНЕСТИ?».

 

Додаткові поради

  • Дайте відповідь на такі питання, як «де я зможу працювати?», «ким я зможу працювати?».

 

  • Почитайте відгуки про обрану спеціальність на різних інтернет-форумах. Нехай навіть ці відгуки будуть не випускниками ХНУРЕ. Головне, це подивитися на спеціальність зсередини, дізнатися про думку студентів, які ще навчаються або вже роблять перші кроки з працевлаштування.

 

  • І наостанок, якщо ви хочете дізнатися «майбутня діяльність актуальна лише в Україні чи в усьому світі?», то поцікавтеся про можливості, які пропонує університет, при виборі тієї чи іншої спеціальності. Наприклад, міжнародні стажування, наукові кампуси, додаткові заняття, семінари, лекції від випускників чи таке інше.

 

 

 

      З кожним виконаним пунктом цього списку порад коло обраних спеціальностей буде звужуватися. Залишається лише зробити раціональну оцінку та обрати. Звісно, ​​це нелегко — потрібно знайти багато інформації. Але хто володіє інформацією, той володіє світом. В цьому випадку Ви володієте своїм майбутнім. Тож попрацюйте старанно для того, щоб зробити Вашого «майбутнього Я» щасливим студентом та перспективним фахівцем.

 Хай щастить!

Стефні Огу

 

 

Популярні статті

Читати далі