Що заважає вам зосередитися на роботі? Як організувати свою діяльність? І, можливо, якби ми могли розв'язати цю проблему, ми б давно досягли нових висот і були б набагато щасливішими. Спробуємо розібратися. 

 

Веб-серфінг та соціальні мережі
     Перше, що заважає всім, це, як правило, веб-серфінг і соціальні медіа. У сучасному світі від цього не втечеш: вдома, в дорозі, на роботі, в школі, під час їжі, перед сном. Вони підійшли так близько до нас, що без них вже неможливо жити мирно.

Кожні п'ять хвилин ми чекаємо нових повідомлень, оновлюємо стрічку, читаємо новини й дивимося смішні, а іноді й абсолютно смішні картинки та відео. Це нормально? Звичайно, ні. Ви не можете зосередитися на своїй роботі: робіть те, що ви взяли на себе. Або все виходить занадто повільно, адже більшу частину часу витрачається на перегляд стрічки та спілкування в чатах.

 

 

Живе спілкування

     То й що? Як ви думаєте, що живе спілкування не заважає продуктивності? Працюючи, ми витрачаємо багато часу на спілкування. Людина потребує цього, як повітря. Спілкування один з одним — розвиток, нові думки, нові ідеї, жарти й все інше. В університеті для цього є головне — однодумці. Тому іноді час, який можна було б витратити на виконання завдання, ми витрачаємо на спілкування.

 

 

 Музика, ритм, драйв

     Музика допомагає сконцентруватися, чи не так? Але чи все це допомагає прийти до рівноваги й продуктивно працювати? Наприклад, якщо ви вибрали живу музику, а ваше завдання зараз вимагає уваги й наполегливості, то, швидше за все, ця музика тільки зіб'є вас з ніг і відверне від роботи. Ви, напевно, навіть не зможете сконцентруватися, адже в голові є ритм і драйв, що жодним чином не допоможе виконати ваше завдання.

 

 

Багатозадачність

     Те, що добре для операційної системи, шкідливо для людини. При цьому втрачається інтерес до роботи та неможливо сконцентруватися на одному завданні. Завжди в голову потрапляють якісь непотрібні думки, і ми робимо все, але не те, що потрібно. Все випадає з моїх рук, а в моїй голові якась каша. І тоді все заважає, навіть шум ключів. У такі моменти ви повинні повернутися туди, де ви почали. Це соціальні мережі, новини, відеосерфінг і так далі.

     Швидше за все, ви виділите хоча б один пункт, який ви можете сказати про себе. І ваша нездатність організувати свій робочий процес не означає, що потрібно позбутися телефону, посваритися з усіма друзями, не включити музику і взагалі стати роботом. Нам потрібна комунікація, дружба, команда. Ми шукаємо натхнення, хочемо розвиватися, мріємо бути щасливими.

 

 

План

     Що ще? Якщо у вас є більше одного завдання, важко зробити одну річ. Ви завжди думаєте про щось інше, що було б правильно почати пізніше. Дарма що все робиться паралельно, можна витратити набагато більше часу, ніж якби вони робилися по черзі, один за одним. Відволікаючись кожен раз, неможливо ні на чому зосередитися і робити те, що дійсно важливо.

     Щоб зробити все швидше і краще, мати більше часу для власного відпочинку і розвитку, потрібно тільки одне — планування. Плануючи свій день, свої завдання, свій майбутній час, ви можете значно поліпшити своє життя. Робіть все за планом, і незабаром ви побачите різницю. Проведіть 15 хвилин в соціальних мережах вранці, а у вільний час ввечері. Для спілкування в уні - перерва, для прогулянок - пів години ввечері, окремо кілька годин і вихідних для спілкування з друзями, для роздумів про нові ідеї — за пів години до сну і так далі.

 

 

     Не витрачайте час ні на що під час навчання або роботи, якщо ви вже запланували це у своєму графіку. А також не забудьте підібрати плейлисти для конкретних завдань, якщо ви шанувальник прослуховування музики.

Бажаємо всім продуктивного тижня! 

Марк Харланов

 

Популярні статті

Читати далі