Вчитися, вчитися та ще раз вчитися — у житті студента це означає один іспит та два перескладання. Звісно, ніхто не бажає провалювати сесію, але іноді це трапляється. Що робити в такому разі? Тема сумна, але про всяк випадок знати про це треба, тому розпочнемо.

 

     Для одних закінчення сесії — це привід добряче погуляти, а для інших — продовження іспитів у вигляді перескладання. Якщо сталася така халепа, і студент не склав іспит, то це пів біди. Набагато гірше завалити всю сесію. Внутрішнє правило універу дозволяє студенту мати не більше трьох академічних заборгованостей. Інакше його можуть відрахувати (і це не жарти). Тому не варто колекціонувати «хвости». При першій нагоді постарайтеся перескласти іспит з дисципліни.

     

 

 

Коли студенту ставлять "перескладання"?

     На перескладання відправляють у таких випадках:

  • Недопущення до іспиту (у разі набрання кількості балів менше межі незадовільного навчання на дату семестрового контролю).
  • Відсутність на іспиті.
  • Незадовільна оцінка.

 

 

Скільки разів дозволено складати іспит, і хто буде його приймати?

     Якщо студент пропустив дату складання іспиту або не склав його, то має право тільки на два перескладання з кожної навчальної дисципліни:

  • Першу приймає той самий викладач, в якого навчається студент.
  • Другу доведеться складати перед спеціальною комісією (зазвичай з трьох викладачів), яку формує декан факультету.

     Важливо: Результат, виставлений при повторному складанні іспиту, є остаточним. Виправити його не можна. Відомість підписують всі без виключення члени комісії. Отакі справи.

 

Коли можна перескласти «завалений» іспит?

     Термін складання:

  • Якщо студент пропустив іспит з поважних обставин (хвороба, втрата близького родича), то перескладання можуть назначити навіть під час сесії. Але треба не пізніше дня наступного за екзаменаційною датою, в обов’язковому порядку сповістити деканат про хворобу та неможливість вчасно скласти іспит. Упродовж одного тижня в деканат також потрібно подати довідку з лікувального закладу, яка підтверджує факт хвороби студента (цей документ треба завірити в студентській поліклініці).
  • Перескладання у зв'язку із заборгованістю, незнання дисципліни та незадовільного результату доведеться робити після закінчення сесії. Перескладання оформлюється в спеціальній заліково-екзаменаційній відомості (Додаток Е) або заліково-екзаменаційному аркуші (Додаток Ж). Ці документи видаються викладачам (як виключення — студентам) лише після закінчення екзаменаційної сесії.
  • Якщо студент не з’явиться на перескладання, то це автоматично прирівнюється до оцінки «незадовільно», і він втрачає право на наступне перескладання іспиту.

     Корисна порада: зазвичай після новорічних свят й канікул викладачі перебувають в гарному, розслабленому настрою. Використовуйте таку нагоду, щоб як омога скоріше позбутися «хвостів». 

 

 

 

     

     Треба зауважити, що до боргів контрактників в універі ставляться більш-менш лояльно, а от бюджетникам не складаний іспит загрожує дуже прикрими наслідками (студента-«невдаху» можуть позбавити стипендії та перевести на платне навчання).

 

Що робити?

     Якщо ви зазнали фіаско, не впадайте у відчай і не гайте часу. Треба діяти:

  • Домовляйтеся з викладачем на перескладання (використовуйте свою чарівність, тисніть на жаль, виправдовуйтесь, переконуйте — залучить всі здібності перемовника).
  • Обговоріть ситуацію зі старостою, куратором групи. Вони щось порадять, це точно.
  • Ідіть до деканату і довідайтесь, в якій термін ви повинні перескласти іспит.
  • Серйозно готуйтеся, та перескладайте дисципліну («хвости» вам ні до чого – це небезпечно).

 

 

     

     Насправді найкраща порада, яку можна дати студентам (особливо — першокурсникам), що не склали зимову сесію — заспокойтеся. Зробіть глибокий вдих-видих та без паніки розумійтеся на заліках та іспитах. Виглядають ці два етапи перескладання жахливо, але на ділі, все не так страшно.

     Перескладання іспиту — емоційно важке випробування, але викладачі — теж люди, все добре розуміють і намагаються підтримати студента. Крім того, щоб «дійти» до комісії по відрахуванню, треба дуже «примудритися». Просто не попускайте навчання на самоплив під час семестру і можете навіть не замислюватися про перескладання.

Тримайтеся, друзі, все владнається. Ні пуху!

Дар’я Кутана

 

 

Популярні статті

Читати далі