Ця стаття для тих, хто вже знає, до якого вишу вступати й чого він хоче від навчання в університеті з айтішними спеціальностями. Саме час протестувати себе, щоб зрозуміти, чи правильний зроблено вибір.

 

Досвід в написанні програм

     Чи маєте ви вже якісь невеличкі проєкти? Якщо так, то ви, напевно, вже відчули що таке програмування та з чим його їдять. Якщо ні, то самий час спробувати себе у цій справі. Уявіть собі, що перша програма — це не так тяжко, як здається з першого погляду. Це може бути будь-що: найпростіший консольний калькулятор, власний сайт, гра або будь-чого ще.

 

 

     У такий спосіб ви зможете краще для себе зрозуміти, чи підходить вам напрямок програмування взагалі або, можливо, краще обирати щось інше. До того ж таким чином ви застраховуєте себе від помилкового вибору ВНЗ.

     До речі, в інтернеті нереально велика кількість доступних матеріалів з програмування (блоги, ютуб, книги та багато-багато всього), тому, якщо ви не спроможні (або не хочете) щось писати самостійно, то рекомендуємо хоча б подивитися пару роликів на ютубі, можливо, це допоможе краще зрозуміти деталі.

 

Любов до іноземних мов

     Дивно, чи не так? Здавалося б, ми ж не філологи тут, нащо нам мови? Але це ключовий аспект у кар'єрі програміста. І я кажу зараз не про такі мови як Java, C#, Python, C++ (хоча, вони також підпадають під цей критерій), а про англійську, можливо, навіть німецьку чи французьку. Знання мов ще ніколи нікому не завадило, до того ж із цими навичками відкривається багато доріг для спілкування, покращення професійних та соціальних навичок. Більш того, знання англійської мови зараз є обов'язковим майже всюди при влаштуванні на роботу. 

 

 

Сукупність рис вдачі

Щоб стати добрим програмістом, потрібно бути наполегливим, чи не так? Так, а ще потрібно бути впевненим у собі, цілеспрямованим, вміти заводити корисні знайомства, швидко приймати правильні рішення, бути працьовитим та мати навички тайм-менеджменту. Багато всього, чи не так? Але не потрібно лякатися, вам не обов'язково зараз бути зразковим програмістом, всі ці навички розвиваються у процесі становлення професіоналом. Але, вже зараз, можливо, слід задуматися над тим, щоб стати краще та почати конструювати свій характер вже зараз, адже це ніколи не завадить, та чим раніше — тим краще.

 

 

Математичний склад розуму

     Було б непогано, якби ви з математикою розмовляли на "ти". Не скажу, що знання математики дуже критичні, але бажано як мінімум мати математичний склад розуму. Адже в програмуванні, а у деяких його сферах особливо,  вона використовується досить широко. Ви можете ознайомитися зі статтями, які вже є у нашому журналі та торкаються тем важливості математики для програміста, щоб краще розуміти, що саме вам потрібно:

http://i.nure.ua/tekhnologiji/1468-nemnogo-matematiki-dlya-programmista

http://i.nure.ua/tekhnologiji/1292-kak-matematika-delaet-zhizn-razrabotchikov-igr-legche

 

 

Впевненість

     Чи зможу я? Звісно зможеш! Програмування — дуже цікава, модна та високооплачувана діяльність. До того ж вчитися на програміста — незабутньо цікавий  процес, тисячі студентів ХНУРЕ це підтвердять. Спробуйте зробити перші кроки вже зараз і, можливо, ви побачите у програмуванні те, що не бачили раніше.

Успіхів!

Олег Топорков

 

 

 

Популярні статті

Читати далі