ЗНО з української мови — те, що необхідно пройти кожному абітурієнту на шляху до студентства. У цій статті поговоримо про необхідні кроки для успішної підготовки до складання іспиту.

 

     ЗНО з української мови складається спільно з ЗНО з української літератури. У цій статті торкнемося лише першої частину іспиту, а саме мови. 

 

 

Репетиторство

     У процесі підготовки, майже у всіх виникає питання, чи слід займатися з репетитором. Репетитор може стати для вас наставником та вчителем або тільки наставником, в залежності від ступеня вашої готовності до іспиту.

     У першому випадку, ключове — отримати знання, а у другому репетитор допомагає обрати курс, спланувати теми, правильно розділити час та вказує на помилки й допомагає їх вирішити.

 

 

Той, хто завжди поруч

     Готуючись до іспитів, майте на увазі, що один із джерел підготовки завжди з вами — це ваш шкільний учитель.

     Учителі кожен рік мають справу з ЗНО зі свого предмету. Тому слід намагатися отримувати 100% користі від занять у школі. Зі шкільним вчителем ви можете вирішувати тести ЗНО або йти тільки за шкільною програмою — все це буде підготовкою. Школа  — місце, де можна безкоштовно знайти допомогу та пораду.

 

 

Планування кількості занять

     Питання, звісно, індивідуальне. На сайті zno.osvita.ua є перелік тестів за темами з кожного предмету. Зараз іспит з української мови нараховує сім розділів, що складають приблизно п’ятдесят одну тему для тестів. Головна мета — вміти вирішити завдання за будь-якою темою.

     Розраховуючи свою ідеальну норму занять на тиждень, я склала кількість тем та розділила їх на кількість часу, що залишився у тижнях (з урахуванням запасу хоча б в пару тижнів).

     Наприклад, якщо ви починаєте займатися з січня, то до травня лишається приблизно 17 тижнів. Розділивши 51 на 17, отримаємо, що в тиждень необхідно проходити 3 теми: три заняття по одній темі, або одне — по трьох, чи як вам зручно.

 

 

Як готуватися

     Перший і незамінний ресурс кожного  абітурієнта — це «ЗНО-ОНЛАЙН». Тут ви можете знайти:

     Другий помічник — це «Довідник. Завдання в тестовій формі» Олександра Авраменка. Цю книгу, та інші (в нього багато корисної літератури з підготовки) можна як придбати, так й знайти в інтернеті онлайн чи перекупити в людей, що складали ЗНО.

     Зверніть увагу, що довідник має бути «свіжим». У 2019-2020 році був затверджений новий український правопис, тому ви можете знайти деякі розбіжності, користуючись підручниками раніше 2019 року.

 

 

Власне висловлювання

     За твір можна отримати цілих 20 балів. На цю частину треба звернути особливу увагу, бо її не можна потренувати в онлайн-тестах. Варто самостійно писати твори (1-2 на тиждень) та звертатися за перевіркою й аналізом до вчителів чи репетиторів.

     Обов’язково потрібно вивчити необхідну структуру твору. Власне висловлювання складається з тези, хоча б двох аргументів (доказів на підтвердження вашої тези), один з яких супроводжується прикладом з історії/власного досвіду/суспільно-політичного життя, а другий — прикладом з літератури та висновком.

     Важливо також звертати увагу на критерії оцінювання власного висловлювання. Окрім структури, наведеної вище оцінюється орфографія та пунктуація, лексика, граматика та стилістика. Детальніше можна дізнатися тут: https://testportal.gov.ua/evaluation/.

     Актуальні приклади та зрозуміле пояснення також можна знайти в одному з посібників Олександра Авраменка «Українська мова та література. Власне висловлювання», або на інших інтернет-ресурсах.

 

 

 

Додаткова допомога «онлайн»

     Завдяки сучасним можливостям інтернету, знання можна отримувати просто неба. Мені у свій час у нагоді стало декілька онлайн-ресурсів, поділюся ними з вами:

-          «На всі двісті» — спеціалізований канал з розборами завдань з української мови;

-          «ZNOUA» — канал з підготовки до ЗНО в цілому: подкасти, вебінари, розори завдань тощо;

-          «iLearn» — канал освітньої платформи громадської спілки для підготовки до ЗНО та ДПА, на якій розміщують вебінари, онлайн-курси, тести;

-          «Відеорепетитор української мови» — канал відеорепетитора, яка робить розбір багатьох тем та завдань з цікавим поданням.

 

 

      ЗНО для кожного абітурієнта — іспит не тільки за знаннями. Самоорганізація, самодисципліна, самовладання — усе це необхідно для успішного складання. Не забувайте відпочивати, добре спати, харчуватися та змінювати обстановку. А позитив та наполегливість допоможуть вам на шляху до вступу в омріяний університет!

 Усім успіхів!

Огу Стефні

           

 

Популярні статті

Читати далі