Мабуть, ви не один раз зіштовхувались зі страхом, лінню чи навіть з панікою перед сесією. Що відбувається з організмом та як це контролювати? 

 

Еустрес та дистрес

      Звичайно, ти вже не раз стикалися зі стресом. Пам'ятаєш перший похід в дитсадок, школу, університет?

      Стрес є зазвичай нормальною реакцією, з якою стикається людина. Викид адреналіну спонукає розв'язувати проблеми та дає змогу протистояти труднощам. Наприклад, змушує нас оптимізувати внутрішні ресурси й зробити «курсач» за ніч до захисту.

      Цей стрес корисний і називається еустрес. Трохи еустресу — це не проблема, він потрібен, щоб вижити на сесії. Але, якщо постійно жити й емоційний стан, звичайний стрес може перетворитися у дистрес.

      Дистрес — це тривалий і хронічний стрес, який має дуже негативні наслідки для людського організму.

 

У тебе дистрес?

 

 

  1. Труднощі з концентрацією уваги.

      Уявіть ситуацію, що деякий час ти дуже продуктивно працюєш по ночах, без відпочинку.Ти встигаєш робити «лаби», перечитувати лекції, ходити на всі пари, на роботу та в зал. І тут настає період, коли тобі важко займатися цими справами, не відволікаючися на дрібниці.

      Ти декілька разів перевіряєш повідомлення в Telegram, потім тебе вистачає на декілька хвилин роботи, а незабаром ти вже відкриваєш відео на YouTube.

      Таким чином, організм попереджає, що він знаходиться на межі своїх сил, і час припинити ці нескінченні перегони за ідеальним життям.

 

  1. Слабкий розумовий процес.

      А тепер уяви, що ти працював над лабораторними протягом семестру. Зробив дуже багато вправ, розібрались як працюють усі можливі види запитів до баз даних. Отже, все було за планом: розглядав завдання і швиденько їх робив.

      Але напередодні дня іспиту з’являється несподіванка: переглядаєш пройдений матеріал, і тепер не розумієш як працює найпростіше групування по стовпчику таблиці.

      Коли людина переживає стрес, організм може виробляти гормони, такі як кортизол, які негативно впливають на роботу мозку. Це може призводити до втоми, розсіяності та інших ознак погіршення розумових функцій.

 

  1. Напруга у мязах.

      Коли ви переживаєте дистрес, це може викликати активацію «бойово-бігового» реакційного механізму в організмі. Один з елементів цієї реакції — це збільшення напруги м'язів для готовності до можливого фізичного навантаження. Як результат, м'язи можуть стати напруженими та затверділими.

      Напруженість своєю чергою приводить до проблем кровообігу, що викликають проблеми судин та серця. А ще додайте постійне сидіння за комп’ютером та малорухомий спосіб життя. Взагалі, отримуємо «руйнівне комбо» для здоров’я.

 

  1. Апатія.

      Вже і програмування не радує, і захищений диплом не привід телефонувати та писати друзям. Навіть якщо зранку немає вищої математики, або пар на 7:45, все одно ти неохоче прокидаєшся, та з сумними думками залишаєшся весь день. Якщо такий пригнічений стан триває понад два тижні — це привід звернутись до спеціаліста. 

      Неприємний додаток до цього списку, що це не всі ознаки дистресу. Також він може супроводжуватись розладами сну, апетиту, роздратованістю, тривожністю і т.п.

 

Як мінімізувати наслідки дистресу?

      Пропоную декілька практичних вправ, які активно застосовуються сучасними психологами.

 

  1. Квадратне дихання

      Науково було доведено, що завдяки ритмічному диханню стимулюється робота мигдалеподібного тіла. Це своєю чергою дозволяє зберігати чіткість розуму.  Пропоную подивитися відео «Дихання по квадрату. Техніка при панічних атаках», одна хвилина і ви в нормі.

 

  1. Вправа «Піджак на вішалці»

      Уяви своє тіло піджаком, що висить на вішалці. Вільно і розслаблено порухай усіма кінцівками. От і все. Досить дієва вправа для зняття напруження у м’язах.

 

  1. Уява з користю

      Не треба прокручувати картинку в голові, що викладач ставить тобі погану оцінку. У тебе одразу може прискоритись серцебиття та почати тремтіти руки.

      Навпаки, уяви, що ти отримав по всім предметам більш ніж 60 балів та радісно святкуєш оцінки смаколиками зі своїми друзями. Або п’єш чай та приймаєш ванну після напруженого дня. Це допоможе тобі розслабитися.

 

 

Таємний таппінг

      Треба по черзі натискати великими пальцями на подушечки інших 4 пальців. Подивись відео «Таємний таппінг». Ці дії будуть ослаблювати роботу мигдалеподібного тіла, яке відповідає за тривожність.

 

      Сесія — це період випробувань не тільки інтелектуальних, а й ментальних та фізичних. Такий себе тренінг на витривалість. Отже, не забуваємо, що завжди важливо слідкувати за своїм станом, проводити корисні вправи для здоров’я, щоб досягти бажаних результатів й не тільки в сесію.

 

 

Бережіть себе!

Ірина Кириченко

 

Популярні статті

Читати далі