Як виглядає місце в кімнаті, де ти навчаєшся чи працюєш, сидячи перед комп’ютером? Звичайний стіл та стілець? Якщо так, то твоє робоче місце потребує тюнінгу. Для підвищення продуктивності, тобі потрібно декілька сучасних речей, про які відомо не всім. Що саме? Зараз дізнаєшся.

 

 

Сидіти чи стояти?

      Один з головних елементів робочого місця айтишника — стіл. Він повинен бути достатньо великим, стійким та міцним (щоб витримав все «залізо» та не погнувся). Важливо, щоб стільниця мала глибину не менше 75 см (інакше монітори будуть стояти занадто близько до очей). Великий плюс - наявність отворів для проводів.

      Якщо у тебе саме такий стіл, то все одно в нього є суттєвий недолік — за нім доведеться сидіти по декілька годин, тобто — прощавай здорова спина та шия. Зупиняти працю, щоб розім’ятися, вдається не всім (то забув, то ніколи відірватися від роботи).

Сучасне рішення:

Смарт стіл з регулюванням висоти

      Замість звичайного столу для роботи з комп’ютером краще використовувати модель-трансформер з можливістю зміни висоти (коштує від 6000 грн). Він має конструкцію, яка дозволяє підіймати стільницю на висоту до 120 см за допомогою механічного або електричного підіймача. «Розумний» стіл облаштований функцією пам’яті 3-4 положень, щоб кожного разу не виставляти висоту.

      Маючи регульований стіл, можна під час роботи то сидіти, то стояти. Це, за висновками медиків, значно зменшує навантаження на хребет, запобігає розвитку проблем з судинами та перешкоджає появі зайвої ваги.

 

 

      Працювати стоячи — модна тенденція(особливо в Європі). В багатьох сучасних офісах використовуються саме такі столи, але є важливий момент. Коли стоїш, зростає навантаження на нижні кінцівки. Тому обов’язково поклади на підлогу товстий м’який килимок. Ідеальний варіант – дерев’яна дошка з гумовим прошарком. Вона має вигнуту форму, тому дозволяє балансувати та перерозподіляти вагу з однієї ноги на іншу. Коштує такий килимок — $66 (можливо знайдеш дешевше, чи зробиш щось подібне власноруч).

 

 

На чому сидіти?

      Айтишніки під час роботи зазвичай сидять на офісному чи геймерському стільці. Кожен прагне знайти для себе максимально зручну модель. Стандартні критерії відбору: регулювання висоти, м’які підлокітники, підтримка попереку та голови, провітрювання спини.  Але в перенавантаженні так саме, як і в зручності криється величезна небезпека. Тому варто розглянути інші варіанти.

Сучасне рішення:

  1. Колінний ортопедичний стілець

      Напевно, багато хто з вас навіть не чув про таке диво техніки, але це саме те, що потрібно для збереження здоров’я спини та шиї.

      Колінний стілець (вартість від 2700 до 5000 грн. ) — особлива конструкція, призначення якої — забезпечити максимальний комфорт людині, що вимушена довгий час перебувати в сидячому положенні. Стілець сконструйований так, що частина навантаження переноситься с поперекового відділу хребта на коліна та стегна. Він може бути зі спинкою чи без неї.

      Сидіння колінного стільця розташовано не паралельно підлозі, а з невеликим (близько 15%) нахилом до неї. Для фіксації колін передбачена спеціальна підставка. Динамічний колінний стілець має дугоподібні ніжки, завдяки чому можна міняти положення тіла без шкоди для постави. 

 

 

  1. Фітбол-стілець.

      Якщо багато сидіти, це може викликати біль в спині та ускладнення з кровообігом в нижній частині тіла. Краще заміни стілець на фітбол (шар для фітнесу — від 300 грн) або фітбол-стілець (шар на підставці — від 2300 грн)Балансуючи на шарі, доведеться напружувати м’язи, тримати рівновагу, вирівнювати спину. Фітбол допоможе рівномірно розподілити навантаження по всьому торсу, укріпити корсет м’язів та уникнути сутулості.

 

 

Сучасне рішення зберегти рівну спину, якщо весь час сидиш:

Електронний коректор постави

      Має вигляд невеличкої коробочки, що кріпиться на спині поміж лопаток. Цей розумний пристрій фіксує нормальне положення хребта. Якщо ти почнеш сутулитися, підіймати плечі чи хилитися вбік, то через 60 секунд датчик просигналізує вібрацією (інформація також відбивається у спеціальному додатку). Коштує коректор від 1300 грн, але є дешеві моделі (вони мають недолік — видають гучний шум при роботі).

 

 

      Чи варто витрачати гроші на такі девайси? Навіть якщо ти регулярно ходиш до спортзалу чи бігаєш, то потрібно правильно обладнати робоче місце. Це впливає на продуктивність, працездатність та стан здоров’я. «Печеньки», антистресові іграшки, фіджет-кубики та оригінальний килимок – це важливо, але є речі, про які треба подбати в першу чергу, та на яких не можна заощаджувати. Твоя спина точно з цим погодиться. 

 

Будьте завжди бадьорі та енергійні!

Дар’я Кутана

 

 

 

 

 

 

 

 

Популярні статті

Читати далі