Вибираючи нові навушники, ми вибираємо найпривабливіші на вигляд і, швидко оцінивши їхнє звучання, ухвалюємо рішення про покупку. Але також швидко настає момент, коли ми розуміємо, що нас не влаштовує звучання. Про що ж варто знати? 

 

      У пошуках ідеальних навушників ви можете перерити величезну кількість інформації для того, щоб розуміти чинники, від яких залежить звук. Але без розуміння того, як влаштовані самі навушники, а саме гучномовець, з якого вони складаються, дуже багато чого вам буде не зрозуміти. Я хочу коротко розповісти про його будову.

 

Гучномовець  

      Основні складові будь-якого динаміка — це магніт, котушка індуктивності та дифузор (конусоподібна деталь, що й створює коливання в повітрі).

 

 

      Магніт, що знаходиться всередині, має форму кільця і перебуває між двох металевих пластинок, які змінюють створюване ним магнітне поле. З одного боку пластинка цільна і закриває весь магніт, тоді як з іншого має порожнину по центру.

      У цю порожнину поміщається котушка індуктивності, яка може бути намотана на циліндр. На неї й подається сигнал з програвача, дифузор же прикріплений до самої котушки.

      Центрувальна шайба забезпечує лінійне переміщення дифузора, тобто не дає йому зміститися в бік. Ковпачок же виконує захисну функцію, закриваючи собою порожнину в дифузорі по центру, і не даючи пилу проникати всередину.

 

Як же саме сигнал з телефону перетворюється на звук?

      Під час подачі на котушку індуктивності напруги, вона зміститься (вглиб магніту або з нього) залежно від поданого на неї сигналу. Що вища амплітуда сигналу, то більшим є і зміщення, напрямок якого залежить від того, в який бік було подано сигнал.

      Це відбувається через проходження струму по котушці: навколо неї утворюється магнітне поле, яке взаємодіє з полем постійного магніту, і, залежно від напрямку струму, втягує котушку і закріплений циліндр углиб магніту, або навпаки — виштовхує.

     Тому, постійно мінливий сигнал з програвача змусить котушку, а разом з нею і дифузор, рухатися вперед-назад, створюючи вібрації в повітрі. Що вища частота сигналу — то вищий звук, що більша амплітуда — то голосніший.

 

Від яких характеристик залежить якість звуку?

Ось основні параметри, на які варто звертати увагу.

Чутливість

      Традиційно цей параметр лежить у межах 90-120 дБ. Чутливість показує, наскільки голосно гратимуть навушники за інших рівних умов.

Опір

      Це дуже важливий параметр, від якого залежить гучність і якість звуку. Що вищий опір, то тихішим буде звук навушників за однакових параметрів програвача, але тим вищою буде чистота звуку. Якщо обираєте навушники для телефона, то беріть навушники з низьким опором < 50 Ом, якщо ж для комп'ютера, то навпаки, з великим.

Діапазон частот

      Цей параметр впливає на те, чи буде користувач чути певні частоти. Зараз абсолютна більшість навушників мають діапазон 20 Гц - 20к Гц, цього з головою вистачає для прослуховування більшості композицій.

Діаметр мембрани

      Так само важливою характеристикою є діаметр мембрани. Що більший динамік, то голосніший і чіткіший звук, який він може відтворювати, особливо це стосується низькочастотної частини спектра. Найкращий варіант — це повнорозмірні навушники, у яких діаметр мембрани понад 30 мм.

      Нині майже в кожного на вулиці можна побачити навушники, вони стали невіддільною  складовою нашого життя. Не варто забувати про те, що якість звуку навушників впливає не тільки на комфорт і настрій людини, а й на її здоров'я.

 

Бережіть себе!

Євтушенко Дмитро

 

Популярні статті

Читати далі