Навчання вирує, робота кипить і ось за вже знайомою метушнею промайнув вересень. І хоча ми — старанні студенти, що присвячують все своє життя лише своїй справі та університету — могли трохи забутися і випасти з реального світу, він сам не стоїть на місці. А отже, підійшов час вересневого новинного дайджесту!

 

      Ну а щоб не травмувати наші дорогоцінні мізки надто шокувальними новинами, почнемо з простого.

 

  • Xiaomi оголосили дату виходу нового смартфона з новим процесором Snapdragon 8 Elite

      25 жовтня 2024 року буде представлено флагман Xiaomi 15 із новим процесором від Qualcomm — Snapdragon 8 Elite, що стане першим 3-нм процесором і обіцяє суттєве підвищення продуктивності графіки — 56% у порівнянні з Snapdragon 8 Gen 3.

      У Китаї телефон щойно отримав сертифікацію 3С, що означає, що моделі з номером 24129PN74C мають можливість швидкого заряджання потужністю 90 Вт. Очікується, що смартфон матиме три об’єктиви камери, основна з яких — 50 МП основна OmniVision з надвеликим сенсором 1/1,3” та великою діафрагмою. Більше інформації можна буде отримати після офіційної презентації телефону.

 

 

  • Meta представили AR-окуляри Orion, споряджені проєкторами для відображення голограм та штучним інтелектом

      На заході Meta Connect компанія поділилася інформацією про розробку «повністю голографічних» окулярів під робочою назвою Orion. За їхніми словами довгі роки роботи над проєктом обіцяють проривні результати.

      Фізично окуляри від Meta набагато легші та менш громіздкі, ніж інші варіанти окулярів доповненої реальності, що існують на цей момент. Окрім цього вони не обмежують користувача від реального світу, дозволяючи бачити все, що відбувається навколо, але доповнюючи його голографічними елементами за допомогою мініатюрних проєкторів. А контекстний штучний інтелект допоможе у взаємодії з ним.

      Через окуляри можна буде також скористатися низкою додатків, серед яких Messenger, WhatsApp, Spotify, YouTube і Pinterest. За чутками випуск продукту планувався аж на 2027 рік, однак зараз компанія каже, що прагне зробити це «найближчим часом».

 

 

  • «Невагома» батарея — вчені розробили акумулятор, що може стати частиною каркаса пристроїв

      Дослідники з Технологічного університету Чалмерса, що у Швеції, створили батарею з композитного вуглецевого волокна, що має достатню енергомісткість для комерційного використання та достатню жорсткість для створення з нього корпусів та каркасів приладів. І під приладами маються на увазі не тільки смартфони та ноутбуки, які втратять половину своєї ваги, — мова йде про справжні автомобілі, літаки й кораблі! За попередніми підрахунками така батарея зможе збільшити запас ходу електромобіля на одній зарядці на 70%.

      Дослідження тривають не перший рік і значно просунулися, наближаючи ідею до реальності. Зараз щільність енергії такого акумулятора становить 30 Вт·год/кг, що все ще значно поступається літій-іонним батареям (у них цей показник коливається від 100 Вт·год/кг до 265 Вт·год/кг), але все ще показує визначний результат. Сама ідея полягає у використанні композитного матеріалу, що містить вуглецеве волокно, що виступає як позитивний (покритий фосфатом літію та заліза) та негативний електроди; в аноді діє як арматура, електричний колектор та активний матеріал; у катоді — як підсилювач, струмознімач та каркас для літію. Отака багатофункціональна штука це вуглецеве волокно!

 

 

  • У NASA виявили третє глобальне енергетичне поле Землі.

      Ну і наостанок розглянемо найглобальнішу новину цього місяця. Нове дослідження NASA нарешті підтвердило існування третього енергетичного поля Землі. Ще з 60-х років космічні апарати, що пролітали над полюсами, стикалися з явищем так званого «полярного вітру» — великої кількості частинок, що рухаються з надзвуковою швидкістю, залишаючись при цьому холодними. Вчені припустили, що це може відбуватися через розпад атомів водню та кисню на висоті близько 2550 км над полюсами, де електрони відділяються від атомів, залишаючи позитивно заряджені йони. За логікою, набагато важчі йони мали б з часом падати на землю, а легкі електрони — вилітати у космос, однак частки, маючи протилежні заряди, продовжують притягуватися, по суті, роблячи атмосферу вище щільнішою.

 

 

      11 травня 2022 року з найпівнічнішого ракетного полігону у світі в рамках місії NASA Endurance було проведено запуск апарату під час якого бортові прилади виміряли зміни електричного потенціалу від висоти, на якій повинно починатися поле до максимальної його висоти на 768 км. На результатах дійсно було виявлено зміну на 0,55 В. Це явище назвали амбіполярним електричним полем, себто таким, що діє в обох напрямках.

      Що ж, а на цьому мій дайджест доходить кінця. Подивимося, як реалізуються плани, представлені нам акулами технологічного бізнесу цього разу, і які ж нові відкриття приховує від нас пожовтіле листя. До зустрічі наступного разу!

 

Тетяна Лантінова

 

Популярні статті

Читати далі