Власноруч написати якісний текст — справа не з легких. То тут, то там непомітно закрадаються помилки, що вже казати про точність і естетичність формулювань. Прийти на допомогу у створенні ідеального тексту готовий Grammarly — стартап з українським корінням. Що робить цей проєкт унікальним і прибутковим? І чому мільйони людей довіряють написання своїх творів саме Grammarly? 

 

Хто такі Grammarly?

      Grammarly — це проєкт, який покликаний знаходити помилки й невдалі конструкції у текстах англійською мовою, допомагаючи користувачам писати активніше і краще. Стартап був заснований у 2008 році українськими розробниками Олексієм Шевченком, Максимом Литвином та Дмитром Лідером. Спочатку сервіс був зорієнтований на здобувачів освіти, але швидко полюбився значно ширшому колу користувачів.

      Ідея створити такий проєкт виникла після продажу MyDropBox, першої компанії Литвина та Шевченка, яка допомагала виявляти плагіат і мала великий попит серед університетської спільноти. Тоді й постало питання, яке стало наріжним каменем для створення Grammarly: чому люди копіюють чужі тексти? Засновники стартапу вирішили, що багатьом просто не вистачає власних умінь і ресурсів — отже потрібен надійний помічник для письма.

      Компанія має офіси в Києві, Сан-Франциско, Нью-Йорку, Берліні та Ванкувері. На жаль, 2024 для команди став переломним: початок року відзначився скороченням майже 230 працівників. Кілька тижнів тому стало відомо, що Дмитро Лідер також покинув місце у Grammarly, щоб зосередитись на власних проєктах. Водночас компанія продовжує ріст і дивує користувачів оновленнями.

 

 

Як працює Grammarly?

      В основі роботи сервісу лежить ШІ-модель, алгоритми якої «навчені» на мільйонах англійських речень. Програма здатна перевіряти текст не тільки на правильність, виявляючи помилки, а й на чіткість, захопливість і навіть тон.

      Цієї осені компанія запустила новий інструмент під назвою Authorship, який може аналізувати текст документа на наявність ШІ, скопійованих уривків та змін зроблених за допомогою спеціальних програм. Такий крок сприятиме підвищенню академічної доброчесності й допомагатиме багатьом авторам та студентам перевіряти себе.

      Варіантів використання Grammarly дуже багато. Перевірити текст можна прямо на вебсайт або встановивши мобільний чи десктопний додаток, доступний для Windows та Mac. Також є змога вбудувати інструментарій Grammarly у браузер чи клавіатуру смартфона. Це дозволяє застосовувати можливості для виявлення помилок на письмі у багатьох середовищах, де це взагалі може знадобитися, приміром, у Gmail, Microsoft Office, Jira, Discord чи Slack. Користувачі можуть обрати як безкоштовну версію, так і розширену платну.

 

 

 

Досягнення і конкуренція

      Щодня Grammarly користуються понад 30 мільйонів людей і 50 тисяч бізнес-команд з усього світу, серед найбільших клієнтів — Cisco, Zoom та Dell. Проєкт став першим українським єдинорогом (оцінка в 1 млрд доларів), а згодом десятирогом, досягнувши максимуму в 13 мільярдів. Зараз компанія вартує дещо менше, проте не перестає бути найдорожчою серед вітчизняних стартапів, а її засновники у першій трійці українського списку Forbes.

      На ринку існує безліч рішень для корекції текстів, таких, як PaperRater, WhiteSmoke, Ginger, Writesonic, Peppertype.ai, та й великі ШІ-моделі значно перетягують на себе першість у цій сфері. Однак більшість наявних рішень або є надто нішевими, або не можуть забезпечити справді якісний і оригінальний вихідний продукт. На відміну від конкурентів, Grammarly пропонує комплексний підхід до аналізу тексту і зосереджується на його унікальності, що сприяє стартапу залишатися на піку популярності.

 

 

Grammarly і ХНУРЕ

      Нещодавно наш університет долучився до спільної програми МОН та компанії Grammarly. Завдяки участі в проєкті ХНУРЕ одержав 1000 безкоштовних ліцензій Grammarly for Education, доступ до яких змогли отримати як викладачі, так і студенти. У всіх, хто встиг подати заявку, буде чудова нагода власноруч випробувати інструменти й «фічі» продукту Grammarly аж до кінця осіннього семестру.

 

 

Покращувати життя, удосконалюючи комунікацію

      З кожним днем наш світ усе більше цифровізується, і спілкування — не виняток для диджиталізації. Численні письмові звіти, чати з друзями та колегами стали невіддільною частиною нашого повсякдення. Ба більше: часто від них залежать як взаємини з іншими, так і наш успіх.

      Людям буває нелегко висловити свою думку грамотно і водночас так, щоб співрозмовник по той бік екрана цілком правильно її зрозумів. Grammarly дає своїм користувачам можливість швидко і легко долати цю проблему. У компанії впевнені —  удосконалення комунікації є однією з найголовніших задач сучасності. Її розв’язання здатне допомагати людям писати продуктивніше, висловлюватись впевненіше та краще розуміти одне одного.

 

Яблонь Василина

 

Популярні статті

Читати далі