260 тисяч звільнень у сфері технологій — велика цифра, яка звучить навіть дещо нереалістично. Однак саме такою є статистика скорочень за 2023 рік. Здавалось би, постпандемічна перебудова ІТ-ринку й інші невизначеності пов’язані з нею — справа тимчасова. Та якими будуть підсумки поточного року і до чого тут, власне, ШІ? 

 

Масштабні скорочення набирають обертів

      Станом на жовтень за 2024 рік було звільнено вже майже 140 тисяч робітників з понад 450 технічних компаній: 27 тисяч скорочень відбулися лишень за серпень. Найбільше місць спорожніло у таких компаніях, як Intel, IBM, Cisco, Apple, Intuit та Salesforse. Загалом понад 80% ІТ-організацій планували ту чи іншу форму скорочення на цей рік. Хоча не всі з них втілили ідеї у реальність, погодьтеся, статистика залишається невтішною.

 

 

До чого тут ШІ?

      Ситуація, що склалася в умовах пандемії Covid-19, коли набір в ІT-компанії був дуже великим, значно посприяла масовим скороченням за останні роки. Чому ж тенденція зі звільненнями досі не припиняється?

      Варто пам'ятати, що tech-індустрія залежить не тільки від економічних аспектів — вона і сама є рушієм внутрішніх змін. Той хто не готовий рухатися за сучасними технологічними трендами, намагаючись випередити конкурентів — програє і, ймовірно, назавжди йде на звалище історії. Саме тому світові ІТ-гіганти, які намагаються втримати свої позиції, і менші компанії, які прагнуть здобути місце під сонцем, намагаються схопитися за найперспективнішу соломинку сьогодення — штучний інтелект.

 

 

      Очевидно, що для впровадження чогось нового потрібен належний капітал. І, як виявилось, щоб залучити кошти, компанії не бояться жертвувати ані своїми працівниками, ані проєктами. Наприклад у Cisco почали здійснювати план «реструктуризації», який передбачає звільнення понад 6300 співробітників, за якихось два місяці після того, як оголосили, що вкладуть 1 мільярд доларів у ШІ-стартапи. Збіг? А от Apple вирішили згорнути свій автомобільний підрозділ — мабуть, не на часі. Можна сказати, в ІТ вже настала епоха, коли людині доводиться бути «робітником року» аби тільки не втратити місце заради «нейронки» для компанії.

 

Яка ситуація на українському ІТ-ринку?

      На початку війни сфера ІТ була чи не єдиною надією і опорою української економіки. Попри всі перипетії 2022 року, вона продовжувала рости та розвиватись. Здавалось, що ні обстріли, ні відключення електрики не завадять нашим фахівцям досягати одних з найвищих позицій на технологічному ринку.

      Однак не сталося, як гадалося. Якщо у 2022 експорт ІТ-послуг приніс державі рекордні 7,3 млрд доларів, то у 2023 — тільки 6,7 млрд, вийшовши на показники, які були до повномасштабного вторгнення. Таким чином, дохід з-за кордону в цій галузі вперше впав за останні 13 років. Водночас в Україні не залишилось жодної ІТ-компанії, у якій працювало б понад 10 тисяч людей: понад 11% працівників було скорочено минулого року.

      У нашому випадку звинувачувати ШІ, на жаль, не доводиться — як не крути, війна значно перешкоджає і продуктивній комунікації з закордонним клієнтом, і нормальному технологічному процесу загалом.

      До речі, більш детальний розбір поточної ситуації на вітчизняному ІТ-ринку можна знайти в нашій статті «2024 – НАЙГІРШИЙ РІК В IT?».

 

 

Бути чи не бути?

      Ось питання, яке хвилює багатьох молодих фахівців. Насправді ситуація з ШІ не є такою однозначною, як може здатися спершу. Ця технологія справді допомагає підвищити продуктивність у багатьох завданнях і здатна покращити сам продукт. Проте ШІ досі значно поступається людині в креативності, гнучкості та інтуїції. Також проблемними є питання етичності й безпеки, які потребують належного регулювання —  ШІ-компонент у будь-якій сфері повинна контролювати чимала команда спеціалістів, про що свідчить попит на робітників, які працюють з генеративним ШІ. Слід зазначити, що в останні роки також збільшився інтерес до фахівців, що працюють з даними: з 2018 кількість місць у цій ніші зросла більш ніж у шість разів.

      Думаю, не варто боятися невдач і стрімголов покидати ІТ. Пам'ятайте, наполеглива праця, постійний розвиток, і любов до того, що робиш, завжди вирізняють якісних спеціалістів, потреба у яких ніколи не згасає.

 

Яблонь Василина

 

 

Популярні статті

Читати далі