У цій статті ми поговоримо про труднощі, з якими стикаються молоді спеціалісти в IT-сфері у 2024 році. Чи дійсно зараз найгірша ситуація за останні роки? Що робити майбутнім фахівцям? 

     

      Вислів «Увійти до IT» є важливою життєвою метою для більшості студентів нашого університету, ХНУРЕ. Але життя вносити свої корективи та сучасні реалії пошуку роботи стають дедалі важчими та конкурентнішими. Для того, щоб об'єктивно оцінити теперішню ситуацію на українському ринку IT, пропоную порівняти дані за червень 2024 року та за січень-лютий 2022 року.

 

 

      Для порівняння будемо використовувати інформацію з різних соціальних мереж та сайту найбільшого порталу для пошуку роботи в українському IT – Djinni.

 

Кількість вакансій

     Відмотавши публікації у телеграм каналі Джинні до початку 2022 року, я натрапив на цікавий графік, який ілюструє кількість вакансій та кандидатів за певний проміжок години. І станом на початок року кількість відкритих робочих місць становила майже 30 тисяч.

 

 

     Якщо ми звернемося до останніх публікацій червня 2024 року, то побачимо лише трохи більше ніж 7 тисяч відкритих вакансій. Просто колосальний спад кількості відкритих місць за 2 роки. У чому ж причина такого падіння? Через повномасштабне вторгнення багато компаній були змушені зменшувати кількість своїх працівників, урізати зарплатню, а іноді навіть повністю виходити з вітчизняного ринку. Крім того, обмежений виїзд за кордон ускладнив організацію робочих відряджень та підписання контрактів з іноземними партнерами.

 

  

    

Кількість кандидатів

      Також не менш важливо враховувати кількість кандидатів, які перебувають у пошуках роботи. Спираючись на інформацію з того ж телеграм каналу, на початку 2022 року на платформі було близько 35 тисяч шукачів роботи, а у червні 2024 – 86 199 кандидатів. Такий приріст можна аргументувати зростанням популярності платформи та, що важливіше, збільшенням кількості IT спеціалістів, яких зараз активно штампують університети та онлайн-курси.

      За статистикою від DOU, у 2023 році сумарна кількість абітурієнтів, яких зарахували на одну з IT-спеціальностей, сягнула аж 34655 осіб. Звичайно, далеко не кожен студент пов'яже своє життя з напрямком інформаційних технологій. Але факт залишається фактом: IT — це тренд, який розростається з великою швидкістю. А враховуючи кризову ситуацію з вакансіями та збільшення кількості спеціалістів ми можемо побачити не зовсім «веселу картину». Відтепер не компанії полюють за талановитими кандидатами, а кандидати влаштовують «голодні ігри» у пошуках хоч якихось вакансій.

 

Що робити?

      Єдиний правильний вихід, який я бачу в даній ситуації — змінити сферу діяльності. Навіщо вам ті IT? Є купа інших перспективних напрямів, наприклад: Affiliate маркетинг, банківська справа, міжнародні відносини, МакДональдз. Гаразд, звичайно я жартую. Подібні думки та послідовність дій задовольнить лише ваших конкурентів, але це точно не наш варіант.

      У перегонах за вакантним місцем у компанії може перемогти лише один кандидат — найсильніший та найперспективніший, ну чи найхитріший. Про деякі «хитрощі» ви зможете прочитати в першій та другій частинах моєї статті про пошук роботи, але для впевненішого результату треба заправити це своїми технічними знаннями та навичками.

      Проаналізуйте стек технологій на позицію Junior за вашим напрямом та почніть вивчати весь потрібний інструментарій. Зараз досить нелегка година, і не існує чарівної формули успіху. Необхідно приділяти своєму розвитку по кілька годин на день та прагнути стати найкращим спеціалістом у своїй справі. Пишіть пет-проєкти, відвідуйте пробні співбесіди, аналізуйте свої помилки, цікавтеся останніми змінами у вашій спеціальності — все це згодом приведе вас до омріяного офферу.

 

 

     Тому не слід боятися нестабільної ситуації на ринку, кидайте собі виклик та досягайте нових вершин, а як нагорода — високий дохід і місце у найперспективнішій сфері 21-го сторіччя!

 

Хай щастить!

Дацюк Георгій
                                                                                                 

 

Популярні статті

Читати далі