В чому причина хронічної нестачі часу кожен день? У кількості справ, або в тому, як ми їх виконуємо? Якщо тобі так само не вистачає часу, то ця стаття для тебе.

 

      Більшість з нас зустрічали людей, які за декілька годин можуть виконувати більше справ, ніж ми за цілий день. Їх абсолютно влаштовує 24 години на добу, коли нам не вистачить і 72, щоб вирішити наші справи. Мабуть, у них є свій секрет? Що робити?

 

 

  1. Залишайте вільний час між справами

      Подивіться на свій графік. Чи є між вашими справами хоча б 5  хвилин вільного часу? Якщо ні, то виникає проблема «форс-мажорів». Завжди може статись нештатна ситуація: автобус попаде в пробку, порвуться шнурки на взутті, усі світлофори будуть червоними. При такому щільному графіку, запізнення на 5 хвилин руйнує плани на весь день.

 

  1. Записуйте

      Мозок має звичку забувати. Коли він перевантажений, то робить це значно частіше. Тому звичка записувати може допомогти не забути важливі дати, телефони, тощо. До того ж, записавши свої плани, ми зможемо концентруватись на поточному завданні. А в голові не буде думок: «Мені обов’язково треба не забути про ту справу».

 

  1. Суміщайте невеликі справи

      У тайм-менеджменті є гарне правило — «Правило 2-х хвилин». Якщо виконання справи займає менше 2-х хвилин, то його треба виконувати одразу. Але такі невеликі справи можуть постійно нас відволікати від основного завдання. У такому випадку, можна виділити від 30 хвилин до години на день, щоб вирішити їх. Або 1 день у місяць. Залежить від частоти справ.

 

  1. Встановлюйте дедлайни

      В наслідок закону Паркінсона «Робота займає увесь час, що їй відведений». Наприклад, для написання цієї статті можна було відвести цілий день, але більшість часу була б згаяна на соцмережі та тощо. Поставивши дедлайн у кілька годин, робота пішла більш ефективно, не було втрачено час даремно. Тобто чим більше часу ми відводимо на виконання деякої справи, тим довше ми її виконуємо.

 

 

  1. Працюйте з ранку

      Не одна стаття з тайм-менеджменту не може обійтись без пункту про сон. Дійсно є люди, кому легше працюється у ночі. Але займатись спортом, грати на музичних інструментах о другій годині ночі неможливо. Тому, втрачаючи ранкові години, ми можемо втратити можливість займатись деякими важливими справами у кращий час дня. Тому що ранок фізично є більш ефективним часом для праці, що можна побачити з досвіду людства. Люди виходили на роботи, як тільки вставало сонце.

 

  1. Створюйте шаблони

      Якщо ми помічаємо, що доводиться виконувати одне й те саме декілька разів, то можна завести шаблони дій. Наприклад, вам доводиться відповідати одногрупникам на одне й ті самі питання. Або обирати, які страви готувати на тиждень. Шаблони допомагають не витрачати час на обдумування рішення, яке вже було знайдене.

 

  1. Гарний результат — це краще ніж досконалість

      Виконавши певне завдання, ми отримуємо результат, який вважаємо хорошим. Звичайно, можна спробувати ще і довести його до досконалості. Але це займе певний час, а при цьому може не принести більшої вигоди, ніж за першої спроби. Спробуйте зупинитися!

 

  1. Вмійте говорити «так» і «ні»

      Часто ми погоджуємось на роботу, яка нам нецікава, бо «це образить людину». Витрачаючи час на справи іншого, ми забуваємо про свої. Це може призвести до невиконання дедлайнів і доведеться просидіти  до ранку, забувши про сон. Усім догодити неможливо, когось ми точно образимо, хоча не хотілося б. Але на цьому світ не зупиниться, він навіть не помітить. При цьому ми вбережемо себе від роботи, яка не принесе ані задоволення, ані іншої вигоди.

 

 

  1. Вирішить як використовувати паузи

      Іноді трапляється, що ви прийшли раніше, ніж потрібно і є 10-15 хвилин вільного часу. Тоді треба вирішити, як їх провести, щоб не витрачати час у нікуди. Можна перепочити від постійної роботи, а можна навпаки спланувати завтрашній день, відповісти на повідомлення й тощо. Тут краще спиратися на своє бажання та потреби організму.

      Немає ніяких секретів, щодо організації свого дня. Про це існує безліч статей, книг та інших матеріалів. Все залежить лише від нашого бажання не витрачати час марно. Сподіваюсь, що кожен знайшов пораду для себе.

Дійте!

Іван Ларін

 

 

 

 

 

Популярні статті

Читати далі