Майже кожен чув музичні композиції, але не звичайні, а в стилі «slowed+reverb». Якщо ні, то не турбуйтесь — зараз усе стане зрозумілим! 

 

      Цей музичний тренд, наприклад, у youtube, легко визначити хоча б за назвою композиції, де наприкінці написано «...slowed&reverb».

      Складно посперечатися з тим, що такої музики стає більше з кожним днем. З'ясуймо з чого, саме з кого це почалося? Чому часом ці мелодії такі привабливі та варті уваги?

 

Джерела «slowed+reverb»

      Загалом реміксів, «мешапів», каверів — цього всього на youtube було достатньо ще з часів його створення. Почалося все ще у 2017, коли Джарілун Мур запостив відео з «переробкою» популярної «20 хвилин від LilUziVert». Його і вважають призвідником тренду, але популярніший він під псевдонімом - Slater.

 

 

 

      Хоча сьогодні його обліковий запис вже не найпопулярніший у рамках цього тренду, але там є що послухати — готуйтеся лише познайомитися з багатьма композиціями. Музикант показав простий рецепт створення трендової музики: вибери атмосферну композицію, яка вже здобула популярність, потім уповільни її (тобто «slowed») і додай цифрової луни («+ reverb»), на виході отримаєш наркотично-меланхолійну мелодію, яка і буде — «slowed+reverb». Чи легко, правда?

      Легко, але не варто забувати про хоч якийсь, часом навіть мінімальний, але візуальний ряд. Чим атмосферніший він, тим краще. Тут все варіюється від традиційних аніме про сімпсонів з ефектом VHS, до чогось просто чудового. Використання аніме ми могли бачити вже у відомому жанрі Lo-Fi, там це також «дико» популярне рішення. Краще, ніж статичний фон, от й гаразд!

 

 

 

Чому ж це так популярно?

      Я навряд чи можу претендувати на достовірність, але основний гачок цього музичного тренду полягає в наступному: все починається з того, що слухач уловлює знайомий мотив. Все дуже схоже на оригінал, але сповільнений ритм і більш спокійний голос, як-не-як, видає підміну.

      За словами Кайлі Брея, цей тренд дуже схожий на інший піджанр музики в інтернеті — Vaporwave. Якщо коротенько, це суміш дешевого звучання lo-fi та естетики 80-90, що за підсумком має викликати ностальгічні почуття.

      Інше питання, чому багато людей мають ностальгію за часом, у яких їх не було, в принципі? Дивно, але цікаво, залишимо це питання відкритим.

      Еталонним Vaporwave, до речі, вважають альбом FloralShoppe від MacintoshPlus, але це тыльки цікавий факт, ніж доповнення на тему.

 

 

 

      Сучасна музична індустрія дуже багатогранна: кожен зможе знайти приємне звучання для себе. З кожним днем ​​з'являються нові жанри та піджанри, які дедалі більше розмивають кордони. Так тренд «slowed+reverb» став новим ковтком повітря для хітів, що вже відгриміли, надавши їм нове, нехай і меланхолійно-туманне, але життя, неповторний настрій. А натовпи фанатів тільки розбурхують авторів робити все більше подібних композицій. 

 

Данило Гречішкін

Популярні статті

Читати далі