Чи існують моральні межі, коли ставка — це виживання?  Опинившись у безвихідній ситуації, може людина змінитися до невпізнання?

  

      Сьогодні ми хочемо познайомити Вас з книгою «Танці з кістками», яка стала Книгою року ВВС у 2022 році.

      Але почнемо зі знайомства з автором цього «медичного» трилера, який також є лікарем анестезіологом, кандидатом медичних наук, блогером і популяризатором доказової медицини. Хто це? Отже, Андрій Сем’янків, відомий за псевдонімом MEDGOblin.

 

 

      Першу хвилю публічного визнання автор отримав завдяки своєму блогу MEDGOblin на платформі Facebook. Там є ціла добірка постів, в яких спростовується дієвість певних препаратів та надається оцінка методик лікування з точки зору доказової медицини. Якщо Вам цікава саме медицина, то автор має науково-популярний бестселер «Медицина доказова і не дуже», але сьогодні не про це.

 

Про що ж книга?

 

 

      Северин Доник працює патологоанатомом. Його життя, м'яко кажучи, нікчемне: на роботі не цінують, а платять копійки, в особистому житті відбувається щось взагалі незрозуміле, а про нормальну самооцінку він вже й тим паче не чув. Супутниця Люда, до якої насправді немає почуттів, постійно нагадує йому про відсутність грошей, тому головний герой хапається за будь-яку можливість підробітку. Декілька днів на тиждень він їздить у приватну клініку, де працює в кабінеті дерматології. І от з'являється закордонна компанія Materia Obscura, яка пропонує такий бажаний дохід за забір тканин для якогось дослідження. Усе, що треба, здавалося б, отримати легко (всього-на-всього підпис пацієнта), але не коли люди до цього ставляться скептично.

      Северин починає підробляти підписи попри нападки совісті, потім брехати людям щодо їхнього діагнозу, а потім і взагалі це стає звичайною справою. Рівень життя підвищується, вони з Людою починають планувати спільне майбутнє, летять на відпочинок «all in clusive». Але раптове закриття дослідження вводить героя у ступор, оскільки воно вже є чи не основним джерелом доходу.

      Начитавшись про ринки трансплантації органів, він вирішує вдатись до чогось гіршого, ніж просто продаж пухлин і підробка діагнозів з підписами. Зрештою, що буде, якщо забрати в уже мертвих людей те, що їм вже не потрібно?

      Гроші надають Северину Донику впевненість, а звичайна людська жадібність та готовність йти по головах роблять з нього жахливу людину. Розповідь про його життя є застережливий приклад того, як моральні межі можна перетворити на хиткі лінії у цьому жорстокому світі.

      Отже, «Танці з кістками», «проста, на перший погляд, історія про патологоанатома-невдаху» — захопливий трилер, який заставляє нас поглибитися в роздуми про наслідки вибору шляхів для здобуття матеріального добробуту.

 

Ярослава Сітало

 

Популярні статті

Читати далі