У цій статті ми розглянемо кілька практичних порад і стратегій, які допоможуть подолати наслідки нездорових веселощів студентського життя. А саме: як побороти жахливе похмілля і знову стати на ноги. 

 

      Ах, радощі студентського життя: вечірки до пізньої ночі, дружні зустрічі та незабутні спогади. Хоча добре провести час можливо й без алкоголю, але, як то кажуть, іноді «з великими веселощами приходить велике похмілля». Що робити, якщо таки трапилась з вами така халепа — похмілля?

 

  1. Обережно: алкоголь

      Не забувайте, що алкоголь шкодить вашому здоров’ю та безпеці. Тому споживайте міцні напої відповідально, а якщо не впевнені у власній силі волі — краще відмовитись від них зовсім. Майте на увазі — це найкращий спосіб не страждати від похмілля.

 

 

  1. Вода — ключ до життя

      Однією з основних причин дискомфорту від похмілля є зневоднення організму. Алкоголь має сечогінну дію, що спричиняє підвищене виділення сечі та втрату рідини. Щоб протистояти цьому, обов'язково пийте багато води до, під час і після вечірки. Спортивні напої або напої з високим вмістом електролітів також можуть бути корисними для відновлення необхідних поживних речовин і підтримання балансу рідини в організмі. Варто пам’ятати, що краще відмовитись від солодких газованих вод, вони шкідливі для організму. Гарна звичайна вода, вона ваш друг.

 

  1. Смачна здорова їжа

      Ситна їжа перед вживанням алкоголю може сповільнити всмоктування алкоголю і допомогти пом'якшити інтенсивність похмілля. Аналогічно, поживна їжа на наступний ранок може забезпечити ваш організм необхідними корисними речовинами для відновлення. Проблема в тому, що на ранок після гулянки вас може нудити від їжі. Але не забувайте, що хоча б легкий сніданок — це дуже важливе прийняття їжі. Віддавайте перевагу продуктам, багатим на складні вуглеводи, корисні жири та білки. Яйця, цілозернові тости, банани та йогурт — чудовий вибір, який варто розглянути.

 

 

  1. Відпочинок і сон

      Релакс — потужний засіб для боротьби з похміллям. Алкоголь порушує режим сну, що посилює відчуття втоми й розбитості. Намагайтеся висипатися за допомогою короткого сну або повноцінного нічного відпочинку. Якщо ваш графік дозволяє, трохи додаткового сну може творити чудеса, допомагаючи вам почуватися більш свіжим.

 

  1. Імбир і м'ята від нудоти

      Нудота — поширений симптом похмілля, а імбир і м'ята відомі своїми природними протинудотними властивостями. Імбирний або м'ятний чай може допомогти заспокоїти шлунок і полегшити дискомфорт. Ці рослинні засоби також можуть мати заспокійливий вплив на вашу травну систему, завдяки чому ви почуватиметеся більш спокійно.

 

  1. Залишайтеся активними (з обережністю)

      Хоча ідея фізичних вправ може здатися скаженою та дурною під час похмілля, легка фізична активність насправді може бути корисною. Заняття м'якими вправами, такими як йога або неспішна прогулянка, можуть допомогти посилити кровообіг, сприяти детоксикації та вивільнити ендорфіни, які є природними ліфтерами настрою у вашому організмі. А також відволікти вас від бажання «похмелитися».

 

 

  1. Медичні препарати

      Якщо симптоми похмілля особливо сильні, безрецептурні знеболювальні препарати, такі як ібупрофен або аспірин, можуть тимчасово полегшити головний біль і біль у м'язах. Однак важливо не покладатися лише на ці ліки, оскільки вони можуть подразнювати слизову оболонку шлунка. Завжди дотримуйтесь рекомендованого дозування і проконсультуйтеся з лікарем, якщо у вас є якісь занепокоєння. Взагалі, досить з вас хімії, тому таблетки лише в останню чергу.

 

  1. Зробіть свої звичайні ранкові справи

      Це почистити зуби, вмити личко, поснідати/пообідати, виконати руханку. Це допоможе вам прийти в норму, відчути стабільність.

 

      Може здаватися, що ці «неофіційні компетентності» зайві для студента, але «поінформований — значить озброєний», тому що кожна проблема — це замаскована навичка, яку потрібно вивчити.

  

Бережіть здоров'я!

Максим Мороз

 

 

 

Популярні статті

Читати далі