Коли ми знаємо більше однієї мови, ми можемо дивитися улюблені фільми, серіали та телепередачі мовою оригіналу, крім того, ми маємо змогу познайомитися і спілкуватися з ще більшою кількістю людей по всій землі. При чому тут білінгвізм? Чому необхідно знати про його переваги? 

 

Що це?

      Білінгвізм (або двомовність) — це практика поперемінного використання двох мов. Ще існує полілінгвізм — коли людина може розмовляти трьома або більше мовами. Поліглоти розмовляють більш ніж шістьма мовами. Оскільки мова це засіб комунікації соціальних груп, то виходить, що білінгвіст відноситься до двох різних людських формувань.

Вчені виділяють декілька основних типів білінгвізму:

  • Природний, коли маленька дитина зростає у двомовному середовищі й пізнає світ одночасно двома мовами.
  • Координована двомовність, коли підліток вивчає одну мову в школі, але з друзями та сім’єю спілкується іншою.
  • Та другорядні білінгви, які вимушені вивчати другу мову у дорослому віці через призму своєї першої мови, у таких людей можуть бути великі помилки при відтворенні другої мови.

      Раніше, у середині минулого століття, білінгвізм у дітей вважався вадою, і їх силою змушували обрати якусь мову і нею розмовляти. На щастя, світ прогресує, тому сьогодні двомовні діти це навпаки добре.

 

Новітні технології про білінгвізм 

      Нещодавні досягнення в технології візуалізації мозку дали свої результати. Нейролінгвістики дають можливість побачити, як конкретні аспекти вивчення мови впливають на двомовний мозок. Відомо, що ліва півкуля головного мозку більше домінує в аналітичних і логічних процесах, тоді як права півкуля активніша в емоційному та соціальному плані, хоча це питання ступеня, а не абсолютного розколу. Той факт, що мова включає обидва типи функцій, тоді як розділення цих процесів розвивається поступово з віком, привів до гіпотези критичного періоду. Відповідно до цієї теорії, діти легше вивчають мови оскільки пластичність їхнього мозку, що розвивається, дозволяє їм використовувати обидві півкулі у засвоєнні мови, тоді як у більшості дорослих мова відноситься до однієї півкулі, зазвичай лівої.

 

 

Переваги білінгвізму

      Незалежно від того, коли ви вивчаєте додаткові мови, багатомовність дає вашому мозку чудові переваги.

  • Більша щільність сірої речовини, яка містить багато нейронів мозку і синапси (зв’язок муж двома нервовими клітинами), і більше активності в певних зонах під час залучення другої мови.
  • Посилене тренування, яке двомовний мозок отримує протягом усього життя, може допомогти відстрочити появу таких захворювань, як хвороба Альцгеймера та деменція, на цілих п’ять років. До речі, інші розумові активності теж можуть допомогти у цьому.
  • Оскільки білінгвізм впливає на мозок, він може змінювати й особистість носія. Мова — ДНК нації, яка несе в собі безліч особливостей народу.
  • Коли ми володіємо двома або більше мовами, ми можемо думати різними способами, бо кожна мова має власні закони мислення.
  • Білінгви та поліглоти більш винахідливі та варіативні, їхня особистість багатогранніша.

 

 

  • Маючи можливість говорити двома мовами, білінгви мають великі соціальні зв'язки, адже, по суті, поєднують у собі особливості двох різних націй.
  • Їм простіше вловлювати найтонші відтінки сенсу іноземних слів, сприймати реалії, що існують в одній культурі та відсутні в іншій. Тому й комунікативні навички у двомовних людей розвиненіші.
  • Більш того, двомовні люди краще сприймають чужі емоції. Наприклад, деяка мова має більше слів на позначення певної емоції: ступінь вираження, контекст і інші аспекти.
  • Білінгви мають яскраво виражену здатність фільтрувати інформацію: сприймати суть та відсівати непотрібне.
  • Вони вміють швидко орієнтуватися у будь-якій ситуації.
  • Сприйнятливіші до всього нового. Корисні вміння, чи не так? Більшість закордонних роботодавців у престижних компаніях теж так вважають, тому багато хто воліє наймати саме двомовних співробітників. Взагалі, знання мов підвищує ціну фахівця.

      Отже, переваги двомовності очевидні, вони охоплюють найрізноманітніші аспекти життя людини. Тому, якщо ви ще не почали вивчати іноземну мову (можливо, навіть третю чи четверту), може саме час почати?

 

Успіхів в навчанні!
Максим Мороз

 

 

 

 

 

 

 

 

Популярні статті

Читати далі