Попереду літні канікули, цікава книга допоможе розслабитися після напруженого навчання в дні сесії. У цій статті ми розглянемо декілька творів Моема.

 

      Вільям Сомерсет Моем — англійський прозаїк першої половини ХХ-го століття. Його біографія дивує, а іноді захоплює, так само як й незвичайні погляди на життя. А книги Сомерсета Моема зачаровують, і ви кожний раз потрапляєте в «задзеркалля», де герої пізнають світ і шукають себе.

 

 

Тягар пристрастей людських

      Головний герой Філіп росте сиротою під опікою родини священника. Родичі хочуть, щоб після закінчення школи парубок поступив в Оксфорд та прийняв духовний сан, проте у Філіпа інші плани. Герой вирушає вчитися в Німеччину, де знайомиться з різними людьми та намагається знайти відповіді на питання життя, що хвилюють: про віру, про власне покликання і про любов.
      Книга розповідає про життя Філіпа з ранніх років до зрілого віку, про подорожі Європою і про мистецтво. Ця книга точно не залишить вас байдужими до долі героя. До речі, автор використав епізоди своєї автобіографії, створюючи цей роман.

 

Місяць і мідяки

      Оповідач роману зустрічає біржового маклера Чарльза Стрікленда — доброго і порядного сім'янина, на світському обіді. Через декілька місяців Стрікленд кидає свою сім'ю з дуже незвичайної причини, він вирішив, що «повинен писати картини». Як же склалося життя біржового маклера? Чи стане Стрікленд успішним художником без належної освіти або повернеться до своєї сім'ї? Мотиви поведінки Стрікленда не завжди зрозумілі, а багато кроків здаються неможливими, проте прототипом головного героя Чарльза Стрікленда став справжній художник Поль Гоген. Книга тримає читача в напрузі, викликаючи інтерес до самого кінця роману.

 

Візерунковий покрив

      Легковажна дівчина Кітті виходить заміж за Уолтера Фейна (шалено закоханого в неї бактеріолога, що живе в Азії) тільки для того, щоб випередити свою молодшу сестру. Молоде подружжя переїжджає в Гонконг, де Кітті зраджує своєму чоловікові з одруженим красенем Чарльзом Таунсендом, помічником губернатора колонії. Дізнавшись про зраду, Уолтер висуває незвичайні умови до дружини: Кітті поїде з ним в китайську глибинку, де бушує епідемія холери або вони розлучатимуться. У разі розлучення коханець Кити повинен на ній одружитися. Чи пом'якшить Уолтер свої вимоги або Чарльз погодиться одружитися з Кітті?

 

Театр

      Відома актриса театру, 46-річна Джулія Ламберт має прекрасне життя. Чоловік Джулії Майкл — власник і режисер театру, у них є дорослий та освічений син Роджер. Джулія купається в променях слави та обожнювана публікою. Проте з часом Джулія розуміє, що розлюбила свого чоловіка, та заводить роман з молодим бухгалтером Томасом Феннелом. Героїня поринає з головою в почуття закоханості. Як нові почуття Джулії вплинуть на її життя? Яку роль зіграє театр в подальшій долі героїні?

 

На жалі бритви

      Історія про життя Ларрі Даррелла, пілота, що повернувся після Першої світової війни, травмованого смертю бойового товариша. Ларрі повертається до своєї нареченої, Ізабель Бредлі, в Чикаго, проте деякі його плани й погляди на життя змінилися. Що розповів він своїй нареченій? Чи прийме вона тепер Ларрі, його новий характер і бажання? Який шлях веде «до Порятунку»?

 

Приємного читання!

Марія Дузь

 

 

Популярні статті

Читати далі