В цій статті згадаю мої улюблені фільми японського режисера анімаційних фільмів, якому 5 січня виповнилося 83 роки. А можливо й ви цінуєте його роботи?

 

      Але, по-перше, чи знали ви, що студію Ґіблі, яка випускає прекрасні анімаційні фільми, було заснована ще у 1985 році?

 

 

      Проєкти цієї студії можна впізнати з першої секунди, завдяки особливому стилю, який вирізняється серед більшості аніме. У чому таємниця цього факту?

   

Неповторний Хаяо Міядзакі

 

 

      Не даремно існує думка, що закриті й тихі діти зазвичай мають особливий потенціал. Ці слова добре описують Міядзакі, який у школі, замість дуркування і розваг з іншими школярами, здебільшого малював у зошиті літаки. Мати Хаяо тяжко захворіла, коли хлопчику було близько 10, але він запам’ятав її як сильну вольову жінку. Саме мама надихає Міядзакі на створення незалежних жіночих персонажів, яким «може бути потрібен товариш чи помічник, але точно не рятівник»

       Отже, згадаємо старенький проєкт, який прославив Міядзакі. До речі, він усе ще має купу шанувальників. А все завдяки неперевершеній анімації та глибокій ідеї — протистояння людини та природи. Дуже актуально у наш час, еге ж?

 

Принцеса Мононоке

 

 

      Головний герой цього фільма — Ашітака, опиняється у складній ситуації, через яку має покинути свою домівку. Блукаючи, він зупиняється у містечку, підпорядкованому Ебоші. У сюжеті народ Ебоші уособлює усе людство, яке через свій егоїзм знищує природу. А протистоїть цьому принцеса Мононоке (ось він, образ незалежної жінки), котра має свої особисті образи на людей, і живе з вовками та іншими мешканцями лісу.

      Ашітака не має чіткої позиції у цьому зіткненні й більше виступає як примиритель. Цей юнак відноситься до персонажів, у яких практично на лобі написано «Я той самий ідеальний герой без жодної вади характеру», але від цього сюжет не стає нуднішим, скоріше навіть навпаки.

      Також у фільмах студії Ґіблі зустрічається тема війни, що і не дивно, адже Хаяо сам став її свідком. У юному віці Хаяо часто сварився з батьком, бо вважав, що той нажився на війні й не відчуває за це сорому. Він і досі згадує, що завжди почувався винним, за те, що жив у комфорті, доки інші діти були змушені виживати в умовах післявоєнного хаосу. Тому він і створив на основі цього трагічні повнометражні аніме.

      Міядзакі має багато переконань, які можуть здатися різкими, але цілком справедливими, ця риса характеру передається і його героям. Він не намагається прикрасити свою натуру чи бути більш зручним для оточення, але ж ми вже звикли, що обдаровані люди не бувають простими.

 

Вітер дужчає

 

 

      Цей фільм на кожному залишає якийсь слід. У ньому поєдналися і війна, і кохання, і літаки, якими так захоплювався Міядзакі. Сюжет розповідає про Наоко, яка усім серцем закохана у Дзіро, і Дзіро, який закоханий у небо. Картина дуже трагічна, а також неймовірно гарна.

      Аніме «Вітер дужчає» мало бути останнім у кар’єрі Міядзакі, тому багато людей вкладають у нього якийсь особливий сенс. Але легендарний аніматор уже не вперше заявляє про вихід на пенсію, тож ніхто не здивувався, коли він знову відтермінував цю подію та оголосив про анонс, тепер точно останнього, фільму «Як ти живеш?».

 

      Гарно проводьте свої канікули й поповнюйте запаси естетичної насолоди переглядами фільмів Хаяо Міядзакі!

 

Діана Юзифович

 

Популярні статті

Читати далі