Чому провідний фахівець у сфері ШІ, фізик і математик Еліезер Шломо Юдковський обрав героєм визначного фанфіка «Хлопчика-Який-Вижив», який виріс не дуже доброю людиною, як писала Джоан Роулінг, а насамперед дуже... розумним?

 

      Історія про те, як завдяки науковим знанням і раціональному мисленню Гаррі доопрацьовував заклинання, здійснював нові відкриття в галузі магії та підпорядковував її собі. Але він не просто вундеркінд: у нього є загадкова Темна Сторона, яка накладає відбиток на його мислення і заважає його благим намірам. Багато людей, зокрема й мої близькі друзі, стверджують, що ця книжка змінила їхнє життя — і я не стала винятком. Вона вплинула на мене як на особистість: можна сказати, саме вона й допомогла мені визначитися з життєвими цінностями та метою.

      «Гаррі Поттер і методи раціонального мислення» — це один із найвидатніших фанфіків, написаних за всесвітом Поттеріани. Уже відомі герої саги Джоан Роулінг постають у зовсім новому, незвичному світлі, різкі сюжетні повороти тримають у напрузі від початку до кінця, а теми, що розглядаються в книжці, змушують серйозно мізкувати над ними навіть після прочитання фанфіка.

 

 

ПРО ЩО КНИГА

      Петунія Еванс вийшла заміж не за Дурсля, а за Майкла Верреса — оксфордського професора біохімії. Гаррі Джеймс Поттер-Еванс-Веррес виріс у будинку, по вінця заповненому науковими та фантастичними книжками. Вітчим (хлопчик називав його своїм батьком) дарував хлопчикові наукову літературу, наймав йому приватних вчителів і дискутував із ним, передавав свої знання. І в один момент одинадцятирічний вундеркінд отримує лист без поштової марки від якоїсь МакГонагалл із запрошенням навчатися в якійсь школі чарівників — тобто в Гоґвортсі. Рівно в цей момент життя Гаррі здійснює оборот на повні 360 градусів.

 

     Твір був написаний Еліезером Шломо Юдковським, одним із провідних фахівців у сфері ШІ, фізиком і математиком, з метою популяризувати науку. Серед фанатів оригінального «Гаррі Поттера» він вважається класикою фанфікшну і, загалом, є прабатьком жанру «rationalfiction» загалом. Глави публікувалися щотижня з 2010-го до 2015 року, і за цей час фанфік встиг зібрати багатотисячну армію шанувальників. Книгу перекладено безліччю мов, зокрема й українською. Близько $150'000 зібрано за два з половиною місяці за допомогою краудфандингу на видання накладу, а велика частина всіх книжок вирушила до шкільних та університетських бібліотек і як нагорода переможцям всіляких олімпіад.

 

 

 

      Не можна сказати, що події у фанфіку відрізняються від канону тільки тим, що в якийсь момент усе пішло по-іншому, адже розбіжностей з оригіналом доволі багато — сам автор стверджує, що це радше «паралельний всесвіт». Книжка цілком собі самостійна і не вимагає прочитання первісного твору Роулінг, хоча можна проґавити деякі, нехай і малозначні, деталі.

      Гаррі почав вивчати магію із застосуванням наукового методу, щоб подарувати людству безмежну могутність, однак його не можна вважати на 100% протагоністом — у хлопчика є загадкова Темна Сторона, до якої він звертається для розв'язання деяких завдань, але їй абсолютно наплювати на почуття оточення.
У творі Юдковського в принципі немає поділу на «біле і чорне», оскільки в реальному житті так не буває.

      Крім теми добра і зла, людяності, дружби й моралі, у книзі є безліч прогресивних ідей: науковий метод, факти з природничих наук, глобальні ризики й розгляд способів розв'язання світових проблем, трансгуманізм. Це не просто сотня термінів і не спроба навчити читача жити й думати, а щось більше.

      Читачі відзначають, що в сюжеті фанфіка майже немає ляпів, а справді розумні персонажі не викликають почуття «іспанського сорому». Юдковський, бувало, тижнями думав над рішеннями, який Гаррі ухвалює за лічені хвилини — у такий спосіб створюється відчуття, ніби герой розумніший за свого автора. Процеси мислення в книжці описані детально, і тому можна брати на озброєння деякі способи приймання.

ЧИ ВАРТО ПОЧИНАТИ ЧИТАТИ?

      Важливість твору для науки, прогресу та здорового глузду неможливо недооцінити. Чи сподобається вам книга? Далеко не факт — вона може здатися вам надто об'ємною (1700 сторінок, як-не-як!) і надто специфічною. Однак чи варто хоча б спробувати? Однозначно, так! Цей фанфік ще нікого з моїх друзів не залишив байдужим, і більшість із них відгукуються про нього дуже тепло. Тож пропоную провести вечори, зачитуючись неймовірною історією про хлопчика, що перевернув з ніг на голову всю Магічну Британію своїми шаленими ідеями й визначними досягненнями.

 

Посилання на книгу Елієзера Шлома Юдковського «Гаррі Поттер та методи раціонального мислення» :

https://hpmor.com/ - оригінал;

гпімр.укр - україномовний переклад. 

Приємного читання!

Аліса Бондар

 

Популярні статті

Читати далі