Для багатьох він є дуже близьким другом, а подекуди і єдиним. Ми довіряємо йому наші найжахливіші та найпотаємніші бажання та секрети. Він був свідком багатьох ситуацій та бачив нас в різних станах. Але при цьому ця річ не є живою істотою та здатна наганяти смуток. Що це?

 

      Мова йде про смартфон, гаджет, який майже завжди з нами. Погодьтеся, ми буквально залежні від нього: читання новин, спілкування, ігри, навчальні додатки та перегляд різного контенту — це все частина нашої буденності.

      Привабливість смартфонів незаперечна. Вони з'єднують нас з друзями, родиною та світом інформації на кінчиках наших пальців. Але чи замислювались ви про те, що цей постійний зв'язок з гаджетом коштує нам психічного добробуту.

 

Пастка порівняння

      Платформи соціальних мереж, такі як Instagram та TikTok, стали віртуальними сценами, де люди демонструють свої найкращі моменти життя.

      До прикладу, юнак Данило, прокручуючи свою стрічку, бачить друзів в екзотичних місцях, на захопливих заходах, які досягли значних успіхів. Але він не бачить буденних моментів, боротьби та невдач. Такий обмежений погляд на життя інших людей може призвести до нездорових порівнянь і відчуття власної неповноцінності.

      Не дивно, що можна прослідкувати зв’язок між збільшенням використання соціальних мереж і зростанням рівня депресії та тривожності, особливо серед молоді.

 

 

FOMO

      Страх не отримати цікаву інформацію, FOMO, є ще одним джерелом дистресу, спричиненого смартфоном.

      Думаю, вам знайома ситуація, коли ви проводите час з другом, а він постійно дивиться в телефон, перевіряючи сповіщення, переглядаючи якусь інформацію. Цей постійний стан настороженості не лише зменшує яскравість вражень, але й сприяє підвищенню рівня тривоги та стресу. І як наслідок зростає ризик сварки з другом.

 

 

Іронія роз'єднаності у взаємопов’язаному світі

      Парадоксально, але наш гіперзв'язний світ може призвести до зменшення значущої взаємодії віч-на-віч.

      Уявіть собі групу друзів, які сидять разом у кафе, кожен з яких занурений у власний цифровий світ. Хоча вони можуть бути фізично присутніми, їхня увага спрямована на щось інше, що призводить до поверхневих розмов і втрачених можливостей для справжнього спілкування. Така руйнація реальних соціальних навичок може сприяти виникненню почуття самотності та ізоляції, навіть якщо вони перебувають в оточенні інших людей.

 

 

Порушення сну

      Вплив смартфонів на наш режим сну — ще одна причина для занепокоєння.

      Гоша, старшокурсник, часто прокручує TikTok до пізньої ночі, не в змозі покласти телефон. Синє світло, яке випромінюють екрани смартфонів, може порушити наш природний цикл сну і неспання, що призводить до погіршення якості сну.

      У підсумку — відсутність повноцінного відпочинку не лише впливає на наші когнітивні функції, але й має значний вплив на наш настрій та емоційне самопочуття. Цей факт, мабуть, всім відомий, але багато людей досі сидять у телефоні перед сном, в тому числі й автор статті.

 

 

Інформаційне перевантаження

      У сучасному циклі новин 24/7 смартфони стали порталами до нескінченного потоку інформації.

      Хто з вас не був підписаний на 100500 «пабліків» в Телеграмі на початку повномасштабного вторгнення? Новин було дуже багато, і кожну намагався ухопити.

      Велика кількість негативної інформації звичайно теж погано впливає на психічне здоров’я. Крім того, через низьку медіаграмотність користувачів, деякі можуть повестися на фейки або ІПСО. Та й загалом, таке інформаційне перевантаження може залишити нас безпорадними й сприяти формуванню песимістичного світогляду.

 

      Отже, хоча смартфони пропонують неймовірні переваги, вони потенційні носії негативного впливу на наше психічне здоров'я.

      Отже, залишилась справа за малим, після того, як ви усвідомити ризики для здоров’я від постійного скролінгу – обмежуйте себе в користуванні соцмереж. А як це робити можна прочитати у статті ЛАЙФХАКИ СТУДЕНТА: ТИЖДЕНЬ БЕЗ СОЦМЕРЕЖ, де автор розповів про свій досвід. Класне доповнення до цієї статті.

 

 

Щасти!

Максим Мороз

Популярні статті

Читати далі