Невдача — слово, яке точно не викликає у вас гарних асоціацій. У суспільстві, яке часто фокусується на успіхах, невдачі сприймаються як щось, чого варто уникати за будь-яку ціну. Але що насправді станеться, якщо не поталанить? Чи дійсно, що за всяким промахом завжди стоїть халепа, як здається? 

 

Чому ми так боїмося невдачі?

Якщо заглянути в корінь проблеми й подумати, що ж нас найбільше лякає в невдачі, можна виокремити кілька основних причин.

 

 

- Осуд суспільства. Люди мають схильність критикувати інших за їх помилки. З цим нічого не поробиш, але прийняти цю сторону суспільства дуже складно.

- Втрата репутації. Цей пункт безпосередньо пов’язаний з попереднім. Іноді здається, що ти не маєш права на помилку, адже тоді весь твій попередній успіх анулюється, і оточення розчарується в тобі. Ми починаємо стикатися з цим ще в школі. Наприклад, коли предмет, у якому раніше ти був найкращим, на якійсь темі стає незрозумілим і контрольна провалена. А вчитель після цього каже щось на кшталт «Я очікував від тебе кращого». У такому делікатному віці подібний досвід стає ледь не кінцем світу, і позбутися від цієї травми не легко.

- Втрата контролю. Невдача іноді сприймається як втрачений контроль над ситуацією або життям загалом. І ти як студент, скоріш за все, чудово це розумієш. Варто лиш згадати дні абітурієнта, коли ніхто навіть уявити не може, що робити у разі відмови всіх університетів. Плани на найближчі чотири роки, або й на все подальше життя, можуть рухнути з дня на день.

      Усе це вказує на те, що страх перед невдачею пов’язаний не лише з конкретною ситуацією, а й з тим, як нас сприймають інші, і як ми сприймаємо самі себе. Перелічені вище причини змушують нас сумніватися в собі, боятися ризиків і роблять нас вразливими.

      Однак, розуміння цих страхів є першим кроком до того, щоб навчитися з ними працювати, а також сприймати невдачу не як загрозу, а як можливість для розвитку. Але як таке може бути?

 

 

 Якщо зазнаєш невдачі, то станеться наступне:

  1. Ти отримаєш урок.

      Найважливіший наслідок провалу — життєвий урок. Невдача змушує аналізувати свої дії, рішення та підходи, шукати слабку ланку, через яку все пішло не так, як планувалося. Саме такий досвід стає найкращим вчителем і гарантією того, що ти не наступиш двічі на одні й ті ж граблі.

  1. Ти станеш сильнішим.

      Переживаючи невдачі, людина вчиться витримувати труднощі й стає емоційно сильнішою, загартованою. Не дарма ж кажуть «те, що не вбиває, робить нас сильнішими». Невдача формує характер, допомагає розвивати терпіння і витривалість. З часом ти починаєш сприймати невдачу не як кінець шляху, а як черговий виклик, який допоможе стати кращою версією себе.

  1. Ти отримаєш нові можливості.

      Невдача може відчинити двері, про існування яких ти навіть не здогадуєшся. Наприклад, провал в одній сфері може підштовхнути тебе до іншої, яка і виявиться твоїм покликанням. Так, ти точно не хотів цього у минулому, мав інші плани, але усе що не стається — стається на краще. Іноді невдача може стати початком чогось набагато більшого і значущого.

 

 

      Невдача — це не смертний вирок, а лише частина життя, яка вчить нас бути краще підготованими до майбутніх викликів. Замість того щоб боятися помилок, варто сприймати їх як можливість для росту, навчання та самопізнання.

      Пам'ятайте, що справжній успіх — не відсутність невдач, а вміння піднятися після падіння й іти далі.

 

                                                                                                                      Діана Юзифович

 

 

Популярні статті

Читати далі