Чи може манга, японський комікс, розкрити важкі теми й зачепити за живе? Відкриваючи її, ви не завжди очікуєте, що за простими малюнками та знайомими сюжетами можуть ховатися графічні романи, здатні змінити світогляд. Сьогоднішня стаття саме про такі особливі твори.

 

      Досліджуючи простори манги від українських видавництв, я знайшла кілька проєктів, які виявилися не тільки цікавими, а ще й серйозними. Зловила себе на думці, що кожен з цих творів варто прочитати на певних етапах життя, щоб переосмислити свої вчинки, задуматися про цінність людей, які вас оточують, та полегшити внутрішні переживання.

 

Orange. Ічіґо Такано

 

 

      На перший погляд, ця історія може здатися легковажною: звичайнісінька собі манга про шкільне кохання та дружбу. Але авторка заклала у неї інший сенс. Останній том Ічіґо Такано закінчила зверненням до читачів, у якому закликала їх цінувати кожну  мить життя і шукати спосіб допомогти людям, котрі не хочуть продовжувати жити.

      Головна героїня манги, Такамію Нахо, має врятувати свого друга Какеру. Одного дня вона отримала лист з майбутнього від самої себе, у якому вже доросла Нахо каже, що дуже шкодує про деякі вчинки й про те, як багато можливостей вона втратила через невпевненість і страх. Але найбільше дівчина шкодує, що не підтримала Какеру в складні часи й тепер, через десять років, він не продовжує життєвий шлях поруч зі своїми шкільними приятелями.
Це розповідь про те, що не все у світі нам під силу, є речі, які ніхто не може змінити, але варто хоча б спробувати.

 

Блакитний період. Цубаса Ямаґучі

 

 

      «Блакитний період» — манга про мистецтво, пошук себе та складні вибори. Сюжет демонструє читачам, що ніхто в цьому житті не народжується з пензлем в руках: ніхто достеменно не може знати свого покликання, але усвідомити його раптово та  з «запізненням» — нормально. Так сталося і з головним героєм, котрий просто жив своїм звичайним життям старшокласника, поки не побачив картину, яка перевернула все його нутро.

      Ятора нічим не вирізнявся серед інших підлітків, так само старанно навчався у школі, зависав з друзями, роздумував про майбутній університет. Але він вже давно нічого не відчував, наче це все не мало для нього ніякого сенсу. Та раптом цей сенс знайшовся у мистецтві. Ятора змінює свою думку, обирає інший університет, який дозволить йому розвиватися у творчому напрямку, починає спілкуватися з однодумцями. Зі свого продуманого шляху він сходить на зовсім невідому стежку, яку ще належить протоптати, але це буде дуже-дуже нелегко.

 

Добраніч, Пунпуне. Ініо Асано

 

 

      Автор присвятив свою роботу періоду дорослішання, під час якого людина знаходиться на роздоріжжі й має визначати свої життєві орієнтири, цінності, налаштовувати «моральний компас». У манзі йдеться про хлопчика Пунпуна, схожого на маленьке пташеня, замкнуте у клітці та неспроможне знайти своє місце у світі. Деяких персонажів Асано буквально зобразив пташками, підкреслюючи їхню інакшість. Читачі спостерігають як непримітна дитина безповоротно змінюється, стаючи свідком сімейних проблем, втрачаючи мрії та надії, занурюючись у внутрішні страждання. Згодом одна подія стає точкою неповернення для Пунпуна, і ми вже не сподіваємося на його щасливий кінець. Автор каже, що ця манга може здатися надміру жорстокою, але для нього це не так, оскільки усе погане, що стається з героями завжди є заслуженим наслідком їхніх вчинків.

      Щиро рекомендую вам прочитати ці манги. Іноді варто просто зануритися в історію, дозволити їй торкнутися душі, а потім вийти з неї трохи іншим.

 

Діана Юзифович

 

Популярні статті

Читати далі