Як доставляють завдання і хто їх охороняє? Чим відрізняються один від одного завдання ЗНО? Де учасник ЗНО може дізнатися про місце знаходження пункту, назву закладу освіти, де розташований пункт і яким чином до нього можна дістатись?
Ці та інші питання розглядає відповідальний за пункт тестування у ХНУРЕ Сергій Миколайович Сакало.


Пункт тестування(ПТ) був започаткований у ХНУРЕ ще у 2012 році, тобто цього сезону ми будемо святкувати такий собі ювілей у 10 років. Зазвичай, кожного сезону ми хоча б трішечки, але удосконалюємо умови проведення ЗНО для його учасників, розуміючи яким стресом для них є ця процедура. Ректор нашого університету професор Семенець Валерій Васильович завжди йде назустріч нашим побажанням.

 

 

- Яким чином у ПТ доставляють завдання і хто їх охороняє до початку процедури ЗНО?

- Завдання для ЗНО доставляються спеціалізованою поштою, яка гарантує збереження і цілісність контейнерів (інакше великих ящиків) із завданнями ЗНО. А я, як відповідальний за ПТ ЗНО о 6-30 ранку прибуваю на пункт і разом з працівником поліції охорони чекаю на поштаря. Потім контейнери з матеріалами ЗНО заховуються у металевий сейф і опечатуються до початку ЗНО по всій країні.

 

- Де учасник ЗНО може дізнатися про місце знаходження пункту, назву закладу освіти, де розташований пункт і яким чином до нього можна дістатись?

- В особистому електронному кабінеті учасника ЗНО необхідно роздрукувати Лист-виклик (або інакше Запрошення) і там буде вказана точна адреса ПТ. Якщо учасники ЗНО навчаються у школах по за межами Харкова, то їх, як правило, доставить до пунктів тестування шкільний автобус. Для інших треба ретельно перевірити яким транспортом треба їхати і скільки це займе часу для гарантованого прибуття до ПТ.

Бувають випадки, коли учасники заздалегідь (за 1-2 дні до дати тестування) приїжджають роздивитись і запам’ятати час, витрачений на дорогу, і місце розташування пункту. Можна зателефонувати до Приймальної комісії
ХНУРЕ і розпитати все що вас цікавить.

Я прошу всіх уважно читати адресу ПТ на Запрошенні. Вже не раз таке
бувало, що учасники не до кінця або поверхнево читають адресу і назву закладу освіти. Наприклад:

  • написана назва «Харківський радіотехнічний технікум», а приходять до «Харківського національного університету радіоелектроніки»;
  • написана адреса «метро Наукова», а учасники не читають далі назву вишу і йдуть до найближчого (тобто до ХНУРЕ), а їм потрібно або до ХНЕУ, або до ХНМУ.

Це, як правило, призводить до запізнення до ПТ, а значить автоматично, призводить до неможливості вступу до ЗВО у поточному році.

 

 

- Чим відрізняються один від одного завдання ЗНО?

- Усі завдання ЗНО друкуються завчасно, вони всі приблизно однакового рівня. Тому початок тестування і його закінчення повинні співпадати по всій країні для забезпечення рівних умов і можливостей для всіх учасників ЗНО. З цього витікає і неможливість запізнення учасників ЗНО на ПТ.

 

- Яка процедура попадання до ПТ, до конкретної аудиторії у ПТ і на своє місце за столом в аудиторії?

- По всій країні допуск учасників до всіх ПТ відбувається з 10:15 до 10:50. Тому потрібно прибути завчасно до ПТ і при вході пред’явити працівникам пункту оригінал сертифікату ЗНО (який ви повинні одержати від ХРЦОЯО), оригінал посвідчення особи та Лист-виклик (який ви повинні роздрукувати зі свого електронного кабінету). Всі ці три документи потрібно пред’явити у розгорнутому вигляді працівникам ПТ.

Якщо на момент тестування у населеному пункті будуть діяти обмеження карантинного характеру, то необхідно виконати наступні операції:

  • зберігати дистанцію та масковий режим у черзі до ПТ у і пункті;
  • перед тим як зайти до ПТ учаснику треба підійти до лікаря (який буде знаходитись перед дверима ПТ) і виміряти температуру тіла. Якщо хтось, чекаючи початку запуску в ПТ, перегрівся на яскравому сонці, то можливо температура тіла буде більшою за гранично допустиму і тоді лікар запропонує учаснику 10-15 хв. постояти в холодочку і попити прохолодної водички, щоб температура нормалізувалась.

 

 

Зайшовши до ПТ треба визначитись по загальному алфавітному списку до якої аудиторії вас розподілила комп’ютерна програма, підійти до своєї аудиторії (не пізніше 10:55) і по списку на дверях аудиторії визначитись який у вас номер місця за  робочим столом. Перед аудиторією у вас ще раз перевірять всі документи.

 

- Як поводити себе в аудиторії під час тестування?

- Зайшовши в аудиторію необхідно всі особисті речі залишити на спеціальному столі для речей учасників. З собою потрібно взяти всі три документи (по яких вас допустили у ПТ), авторучку чорного кольору (чорного тому, що ваші відповіді будуть обробляти сканером, а він краще сприймає чорний колір, а не синій, зелений, червоний). Дозволяється взяти з собою прозору пляшку води без етикетки (щоб не було спокуси написати шпаргалку на етикетці). Їжу брати не дозволяється, оскільки вона буде заважати і відволікати від роботи над тестами інших учасників.

Особливо треба звернути увагу, щоб у ваших карманах не залишились речі, заборонені при тестуванні: смартфони, навушники, флешки та інші предмети згідно Переліку заборонених предметів учасників ЗНО. Не забувайте вимкнути смартфони, щоб вони не заважали іншим учасникам.

 

 

З 11:00 до 11:30 у вас буде підготовка до тестування, а робота над тестами почнеться об 11:30 по всій країні. Під час роботи над тестами можна (в разі нагальної необхідності) пити воду, виходити до туалетної кімнати (попередивши про це працівників пункту в аудиторії) або звернутись за допомогою до лікаря. Але все це не збільшує вам час для тестування.

В аудиторії є великий годинник для того, щоб учасник ЗНО міг контролювати час до закінчення тестування.

Вийти за межі ПТ (у разі дострокового закінчення роботи над тестами) можна лише після того, як Уповноважена особа ХРЦОЯО проставить підпис і печатку у ваш Сертифікат (тобто засвідчить вашу фізичну присутність на тестуванні). Для цього буде оголошена технологічна перерва, час якої буде додано до часу тестування.

Під час технологічної перерви можлива перевірка працівником поліції за допомогою металошукача учасників тестування на предмет наявності у них за робочим столом предметів, заборонених для використання під час тестування. І тут можуть бути сюрпризи: слова учасників про те, що я забув про
смартфон або що-небудь інше у кармані ніяк не вплинуть на працівника
поліції і учасник ЗНО буде видалений з аудиторії і втратить шанс вступу до ЗВО в поточному році.

 

- Що робити, якщо учасник передчасно закінчив роботу над тестами?

- Вийти з аудиторії, а потім і з ПТ, після того, як вам поставили підпис і печатку на Сертифікаті ЗНО можна, якщо в аудиторії залишилось 3 або більше учасників і до завершення тестування залишилось 15 або більше хвилин.

Зошит із собою учаснику не віддадуть (оскільки тестування по країні ще не скінчилось), а забрати його можна буде після закінчення тестування у пункті. Для цього всіх учасників знову допустять до ПТ (але уже не будуть перевіряти документи) і можна буде зайти до своєї аудиторії і забрати свій зошит.

 

 

Успіхів вам і гарних результатів ЗНО!

Відповідальний за пункт тестування у ХНУРЕ
Сергій Миколайович Сакало.

Популярні статті

Читати далі