Маєш намір отримати високий бал на ЗНО з математики? Пропонуємо поговорити про те, як самотужки підготуватися до іспиту з цього предмету для вступу до ВНЗ. 

 

 

 

     Я був абітурієнтом у 2020, рік був досить складним для вступу до ВНЗ через розпал пандемії, проте десятки тисяч випускників успішно пройшли цей етап. До речі, математику здав на високий бал, готувався як із репетиром, так і сам. Тому, якщо у вас виникає питання — чи зможете ви, то відповідь — так! 

     Багато хто під час підготовки до ЗНО звертається за допомогою до репетиторів або записується на підготовчі курси. Як не дивно, якщо хочеш досягти хороших результатів, все одно доведеться готуватися самостійно. Можу сказати напевно — без належного рівня самопідготовки навряд чи вийшло б щось слушне. А ось, якщо в тебе є ще достатньо сили волі та часу, і ти людина організована, то взагалі можна не витрачати гроші на репетирах, а вивчити все самому.

 

 

З якою регулярністю слід займатися?

     Все залежить від того, в якій ситуації знаходишся. Якщо ти весь час вчив математику в школі, регулярно робив домашні завдання і в цілому відчуваєш, що з нею у тебе проблем немає, то достатньо буде займатися по півтори години 2-3 рази на тиждень. Якщо ж ти маєш у чомусь невпевненість, слід приділяти більше часу — 2 години й займатися через день. За пару місяців перед ЗНО, можливо, варто вчитися трохи більше, щоб ще раз згадати весь вивчений матеріал та розставити всі крапки над "і".

 

Де знайти список тем з математики?

     Можна зайти на сайт оцінювання якості освіти та взяти програму ЗНО: https://testportal.gov.ua/mathem/ (зазвичай програма затверджується міністерством мінімум за півтора роки до самої сесії).

     Список тем для ЗНО 2022 з математики можна переглянути тут:  https://osvita.ua/test/program_zno/1126/

 

 

Які підручники використовувати під час підготовки?

     В принципі, вважаю, що ідеальна книга для підготовки до ЗНО з математики — це та, у якій є велика кількість різних тестів та завдань.

     У мене була "жовта книга" Гальперіної "Типові тестові завдання", а також ще кілька книг зі шкільної програми, про які я напишу далі. Цього цілком вистачило, щоб повністю охопити всі теми на ЗНО.

 

 

Як краще вивчати новий матеріал?

  • По-перше, слід завести окремий зошит, куди можна виписувати складні формули, алгоритми розв'язання деяких завдань тощо. Так не тільки краще засвоюється нова інформація, а й завжди буде під рукою готовий конспект.
  • По-друге, перед кожним заняттям слід повторювати вивчений матеріал. Знову ж таки, досить буде лише відкрити той конспект із формулами й швидко по ньому «пробігтися», щоб усе згадати, що вже було опрацьоване..

 

Де взяти тести?

     Є купа онлайн-сервісів, які надають різні тестові завдання. Просто вбивай в інтернет слово "тести" та плюс назву теми, яку розглядаєш, і вирішуй. Наприклад, є хороший список тестів, які можна вирішувати: 

http://vneshkoly.com.ua/zno-menu/online-testy-podgotovki-k-zno-menu/99-online-testy-matem.html

     Також можна брати будь-який варіант ЗНО на сайті: https://zno.osvita.ua/mathematics/ за минулі роки, та вирішувати їх (особливо варто звертати увагу на тести за 2020 та 2021 роки, тому що ймовірно, що щось схоже буде й у 2022 році).

     Ну, і можна знайти безліч книг для самотестування в інтернеті, але їх також повно у книгарнях. Наприклад, "Типові тестові завдання", про яку я писав вище, або "Збірник задач і контрольних робіт 11 клас" (Мерзляк) або "ЗНО підготовка. Математика" (Бевз).

     Я скористався всіма трьома варіантами.

 

Чи варто таки йти до репетитора?

Що робити, якщо розумієш, що не впораєшся?

  • Можна спробувати розібратися самому, наприклад, залізти у той самий YouTube, знайти пояснення певної теми там. Я дивився канал Володимира Шраменка та розбирав завдання з параметрами щодо його уроків.
  • Можна також ставити запитання на форумах або спеціалізованих сайтах з підготовки до ЗНО з математики, наприклад: https://naurok.ua/student/tests.
  • Звичайно, якщо зовсім не розумієш і не встигаєш підготуватись, треба йти до репетитора. В ідеалі взагалі мати у своєму оточенні досвідченого математика, з яким можна консультуватися зі складних питань, але не у всіх він є, так що залишається перше.

 

 

     Головне це реагувати на все вчасно. Якщо після кількох спроб розумієш, що не опануєш якусь тему самостійно — йди до викладача, який зможе у зрозумілої формі пояснити матеріал та гідно підготувати до складання тесту.

     Що ж, хай там як, а щоби здати ЗНО на високий бал, без самопідготовки не обійдешся. До того ж чим раніше усвідомлюєш, що результат підготовки зрештою залежить тільки від тебе, тим швидше здобудеш впевненість у своїх силах.

 

Успіхів у навчанні! 

Олег Топорков

 

 

Популярні статті

Читати далі