Що чекає на першокурсника у стінах університету? Систематизуємо поширені проблеми новоспечених студентів та пропонуємо способи їх вирішення у цій статті.

 

Труднощі на першому курсі

      Вступ до університету — це вихід із зони комфорту для тих, хто закінчив одинадцять класів. Оскільки змінюється підхід до викладання знань, студенти шукають нові підходи до навчання.

 

  1. Немає нікого, хто в університеті контролюватиме успішність студента. До кожної групи прикріплено викладача (куратора). Але він, навіть якщо отримує відомості про оцінки групи у викладачів і стежить за кількістю боргів, не роздає ті наздоганяння, які в школі здаються такими звичними з боку класного керівника. Батьків ніхто не сповіщатиме про успішність студента — з'являється більше свободи дій, і не всі студенти нею сумлінно розпоряджаються.

  2. Для першокурсника іноді стає неприємною несподіванкою, що мало вивчати матеріали лекцій. Вони дають можливість вдатися в тему, але, природно, одних тільки лекцій для досконалого її розуміння недостатньо — доведеться читати та розбирати багато матеріалу, крім них. 

 

  1. Навчання в університеті вимагає від студента посидючості та концентрації. Крім того, що в день зазвичай від двох до чотирьох пар (як два уроки в школі кожна) є ще завдання, які дають додому. Не такі, як у школі, вони бувають на порядок вище обсягом та складнішими.

  2. Хороший студент відкриває в собі навички дипломата — він спілкується з одногрупниками, однокурсниками та з викладацьким складом. З однолітками порозумітися не важко, проте викладачі не завжди готові піти назустріч — часом виходить навіть навпаки. До того ж серед останніх можна запросто нажити собі ворогів, якщо не обмірковувати слова та дії.

  3. Останній, п'ятий пункт розділу — стреси та сумніви. Запитання на кшталт «Чи правильний вибір я зробив, коли надійшов саме сюди?». Дедлайни тиснуть сильніше, бо не вся робота робиться за годину чи дві, як у школі — і в ніч перед лабораторною готуватись стає вже напружено.

 

Як попередити неприємності

  1. Моя перша порада, як студентки – спілкуйтеся зі студентами. Запитуйте щодо спеціальності, освітньої програми, перспектив навчання та працевлаштування. Коли вступили до університету та побачили розклад своєї групи — поцікавтеся, хто викладатиме. До кожного викладача важливо знайти правильний підхід. Поцікавтеся, які «плюшки» дають: кафедра, факультет та університет. Другому курсу буде, що вам розповісти як напуття!

  2. Почніть планувати день, щоб не пропускати дедлайни — інакше це може призвести до втрати балів для стипендіального рейтингу. Загалом «хвости» краще закривати до кінця семестру. Якщо їх стає дуже багато, це створює проблеми. І так – підготовка до іспиту в ніч перед ним не найкраща ідея. Студенти це розуміють, але все одно щоразу наступають на ті самі граблі.

  3. Займайтеся самоосвітою — читайте статті, книги, проходьте онлайн-курси. Це допоможе як у процесі навчання, так і під час працевлаштування та роботи у принципі.

 

 

Як здати першу сесію?

      Відповідь на це питання надзвичайно проста – вчитися! І не лише з того, що розповідають в університеті. Я маю на увазі в тому числі тайм-менеджмент, вміння викручуватися із ситуації, соціалізацію тощо. Важливо правильно розставляти пріоритети, щоб балансувати між гарною успішністю та життям крім навчання.

 

Успіхів в навчанні!

Аліса Бондар

Популярні статті

Читати далі