Ця стаття для тих, хто робить перші кроки в програмуванні та почувається не зовсім впевнено. Коли виникають проблеми під час написання коду, що з цим робити? Як зрозуміти, чого не вистачає, у чому полягають основи програмування?

 

      Пропонуємо вам нескладний алгоритм написання коду, що складається з 5 кроків для програміста-початківця.

 

1. Читаємо код

    Коли ще поки що немає досвіду чи знань для написання коду самостійно, то можна почати з перегляду прикладів. Пробуємо розуміти код із навчальних відео, книжок — готових рішень для різних завдань. Це допомагає не тільки швидше вгли́битися в код, а й навчитися писати його грамотно і структуровано.

      Якщо дуже складно сприймати синтаксис мови програмування, то пишемо коментарі для себе, інакше кажучи, перекладаємо код звичайною, зрозумілою для нас мовою.

      До речі, гарна бібліотека безплатних книжок з програмування на GitHub, а також там можна знайти у відкритому доступі зразки коду різних проєктів досвідчених програмістів.

 

 

2. Запускаємо код в IDE

      Теорія це, звісно, добре, але отримані навички та знання краще застосовувати на практиці. Для цього встановлюємо IDE або ж редактор коду, який підтримує вашу мову програмування.
До речі, IDE — це середовище розробки, де можна запускати свій код для розробки програмного забезпечення.

      Якщо цікавитеся веброзробкою, то краще віддати перевагу Visual Studio Code, але це насамперед редактор коду, а не повноцінне середовище розробки. 

      Нещодавно розробники Visual Studio анонсували оновлення інтерфейсу однойменної IDE.

 

3. Пишемо свій код

      Ясна річ, що читаючи й запускаючи чужий код, навичок розробки ми не отримаємо. Тому, наступний крок, щойно ми вже трохи опанували синтаксис мови та базові алгоритми, пробуємо написати щось самостійно.

- Можна почати із задачок, які є на таких сайтах, як codeforces чи Leetcode.

- А якщо почуваєтеся більш упевнено, то варто спробувати свої сили в розробці невеличких проєктів, ідеї для яких легко знайти в інтернеті, наприклад, в Idea Machine та The Internet Wishlist, або придумати самостійно.

 

 

 4. Працюємо з відладчиком

      Відладчик — це інструмент, вбудований в IDE, який дає змогу пройтися по коду покроково, тобто ми можемо відстежувати зміни після кожного рядка. За допомогою нього легко знайти помилку в коді або зрозуміти чужий приклад, адже ми бачимо значення змінних і виконання умов на кожній ділянці коду.

      Для того, щоб швидше освоїти процес роботи з відладчиком, наприклад, у VisualStudio, можна скористатися офіційною документацією від Microsoft, де все детально розписано.

 

 

5. Використовуємо різні джерела

      Іноді не всі помилки можна виправити за допомогою відладчика або бувають такі завдання, які приводять у ступор. Куди ж у такому разі бігти й що робити?

     Насправді з безліччю проблем уже стикалися інші, і дуже часто відповідь на них можна знайти на форумах для програмістів, де більш досвідчені люди допомагають новачкам.

      Можна зазирнути на stackoverflow або coderoad. Також на ресурсі GeekforGeeks розміщено безліч уже реалізованих базових алгоритмів із хорошими поясненнями, що може допомогти у розв'язанні проблем, які виникли.

      А ще обов'язково зверніть увагу на DOU — найбільша ІТ-спільнота України.

      На цій української онлайн-платформі можна запитати й отримати відповідь від досвідчених фахівців.

 

Дякую студенту факультету комп'ютерних наук Олегу Топоркову за співпрацю.

 

Бажаю удачі у всіх починаннях, у нас все вийде!

Вікторія Ярмолич

 

Популярні статті

Читати далі