Ми вже звикли до того, що дуже багато випускників шкіл збираються бути «айтівцями».  Але «айтівець» — це не назва професії, це узагальнена назва фахівця в IT, від якої тягнуться ще безліч спеціальностей. Щоб уникнути розчарувань вже на першому курсі після вибору спеціальності, пропоную швидке знайомство з деякими професіями в IT, що можуть вас зацікавити. 

 

      Чесно кажучи, я також потрапила на цю вудочку перед вступом до ВНЗ,  довго перечитувала та передивлялась усі варіанти можливих спеціальностей, бо деякі назви вперше бачила, обираючи те, ким буду в майбутньому. Щоб знайти просту та зрозумілу інформацію завжди необхідно знати, що шукати. Пропоную вам розглянути мій топ-4 IT спеціальностей.

 

  1. Веброзробник (Web-developer)

 

 

      Як часто ви, гортаючи сайти, переказуючи гроші в інтернет-магазин чи заходячи у соціальні мережі, задумуєтесь про те, як воно працює? Я дивуюся майже кожен раз, бо це важка робота, що потребує величезного колодязя креативу та неабиякої прискіпливості до власного проєкту. Тому першим у своєму огляді я обрала веброзробника. Це саме той фахівець, що займається візуалом, вдосконаленням і наповненням наших улюблених сайтів. Дуже часто можна почути про них як про вебпрограміста. Під цією ж назвою заховалися два напрямки:

  • Front-enddeveloper — це людина, яка займається інтерфейсом, додатками й т. д. Робить так, щоб людям було максимально зручно користуватися продуктом.
  • Back-enddeveloper — це людина, що займається «іншою стороною медалі», відповідаючи за власне роботу продукту.

 

  1. Адміністратор бази даних (Database Administrator)

      Якщо вам цікаво працювати з інформацією, упорядковувати та вправляти нею, то ця професія саме для вас. Адміністратор баз даних — це така собі людина, що займається управлінням, обслуговуванням та безпекою баз даних у компаніях. Через них проходить майже вся інформація, що обробляється за допомогою певних програм, тому вони тісно співпрацюють із розробниками програмного забезпечення та системними адміністраторами.

 

  1. Embedded – розробник

      Деяким з нас не до вподоби постійно сидіти за комп’ютером і дивитися в монітор. Якщо ви саме з цієї категорії людей, то пропоную розглянути цю професію. Embedded-розробник — людина, яка займається розробкою вбудованого програмного забезпечення та полюбляє працювати з «залізом». Трохи нагадаю: вбудована система — та, що вбудована у пристрій і використовується для керування ним. Через це можна зробити висновок, що фахівець у цій сфері знаходиться на межі між програмуванням та інженерію.

 

  1. Розробник ігор (Gamedeveloper)

      Ігри – це фундамент сучасного соціуму. Мала частина нашого світу не захоплюється ними, бо навіть моя бабуся полюбляє іноді позбирати «3 у ряд». А про ферми та великі рівні Homescapes, що є на телефоні у кожного студента, що поважає себе, я взагалі мовчу, як і про інші відомі ігри, такі як Dota 2, Mobilelegends, GenshinImpact, PUBG і т. д.

      Розробник ігор — це людина, яка, як ви вже здогадалися, створює, виправляє та оновлює ігри; надає їм візуальні та звукові ефекти за допомогою кодів. Тобто виконує одне з наших таємних бажань. Адже, не знаю, як ви, але я, коли бачу обнову однієї зі своїх улюблених ігор, хочу мати змогу виправити хоча б деякі з багів, які найбільш дратують, доки гра і взагалі не втратила залишки свого шарму разом з останніми фанатами.

      На цій позитивній ноті я завершую свій маленький огляд на одній з найцікавіших на мою думку IT-професій.

       Цей топ-4 IT спеціальностей — лише вершина айсберга. Насправді в IT сфері можна знайти величезну кількість напрямів, які захоплюють подих. Сподіваюсь, що хтось із вас, прочитавши мою статтю, обере саме одну з цих професій та зробить собі у ній гучне ім'я. І тоді, десь через кілька десятків років, на інтерв'ю для якогось відомого імпортного журналу згадає мене у своїй історії успіху.

 

Робіть свій вибір свідомо!

Тетяна Лантінова 

 

Популярні статті

Читати далі