Лайфхаки з НМТ від першокурсників. Ми порадимо різні способи та методи підготовки, а також надамо список корисних ресурсів.

 

      Першокурсники добре пам'ятають той час, як готувалися до НМТ. В той період відчуваєш сильний стрес і тривогу. Не знаєш, з чого почати, і як правильно розподілити свій час. Боїшся, що не зможеш скласти екзамен і не вступити до бажаного вишу. Що робити?

Отже,  почнемо усе по черзі.

  • Перш ніж починати підготовку до НМТ, важливо зрозуміти, що це за іспит.
    НМТ складається з чотирьох предметів: української мови, математики, історії України та одного предмета на вибір: іноземна мова, біологія, географія, хімія або фізика.

  • При виборі додаткового предмета слід враховувати вагові коефіцієнти конкурсних предметів для вступу на бажаний освітній напрямок.
    З ними ви можете ознайомитися на сайті ХНУРЕ за посиланням https://nure.ua/abituriyentam. Якщо ваша майбутня спеціальність має високий коефіцієнт з певного предмета, то вам слід надати перевагу цьому предмету, але враховуйте свої власні знання та здібності.

 

 

Поради

  • Почни готуватися завчасно.
    Не варто залишати підготовку на останній момент. Рекомендується почати готуватися до НМТ не пізніше, ніж за пів року до іспиту. Чим раніше почнете готуватися, тим більше часу у вас буде в запасі.

  • Виконуйте більше практичних завдань.
    Чим більше розв’яжете завдань, тим більше у вас буде досвіду перед іспитом. А досвід надає віру у свої сили.

  • Складіть план підготовки.
    Коли  будете знати, що потрібно зробити, ви будете почувати себе більш впевнено, тобто напишіть план. Рекомендуємо чергувати предмети іспиту під час підготовки. Це допоможе вам уникнути втоми та зберегти мотивацію.

  • Відпочивайте.
    Це важливо для успішної підготовки. Якщо будете постійно перевантажувати себе роботою, ви будете більш схильні до помилок та стресу.

  • Розбирайте свої помилки.
    Коли робите помилку, це означає, що ви щось не розумієте. Якщо не розберетеся в цьому, то ви будете робити її знову і знову.

  • Не бійтеся просити допомоги.
    Якщо ви відчуваєте, що не можете впоратися з підготовкою самостійно, не бійтеся звернутися за допомогою до репетитора, вчителя чи батьків.

 

 

Корисні ресурси

  • Сайт «Горох»
    Онлайн-бібліотека корисних словників української мови.
    Ви можете подивитися значення, рід та відмінювання слів.
    Один із найважливіших аспектів підготовки з української мови — це вивчення орфографії та пунктуації.

  • Сайт «zno.osvita.ua».
    Бібліотека тестів ЗНО та НМТ минулих років.
    Ці тести допоможуть вам краще зрозуміти структуру та формат НМТ, а також виявити свої слабкі місця.

  • Сайт «Тренувальне онлайн тестування».
    Цей сайт рандомно дає вам різні за темою завдання з минулих років у форматі НМТ. Це хороший спосіб потренуватися в вирішенні завдань з обмеженим часом та у стресових умовах.

  • YouTube-канал «На всі двісті».
    На цьому каналі ви можете знайти розбори тем для підготовки до НМТ з української мови. Канал веде вчителька, яка просто і зрозуміло розповідає про питання, які часто зустрічалися на екзамені.

  • Освітня платформа «Математичка».
    На сайті наведені авторські варіанти завдань з математики. Ці варіанти розроблені вчителькою математики, яка має гарний досвід підготовки до НМТ.

      Отже, у будь-якій справі успіх залежить від наших зусиль та наполегливості, підготовка до НМТ не виняток!

Бажаю вам успіхів!
Гребенюк Артем

 

Популярні статті

Читати далі