За даними ООН на 20 травня в Україні налічувалось близько 14 мільйонів осіб, що поїхали зі своїх міст від війни. Що робити, якщо потребуєш допомоги? Розберемось у нашій новій статті.

 

      Війна змінила наше життя: хтось був вимушений ховатися у сховищах, хтось поїхав за кордон, а хтось переїхав до іншого міста чи області в Україні. Багато хто вже повернувся або повертається до своїх домівок, але кожного дня можна побачити новини про евакуацію з міст Донбасу і не тільки. Тож ця тема ще актуальна буде деякий час, поки кожен день з’являються нові «внутрішньо переміщені особи».

 

 

Що це за статус?

      Внутрішньо переміщені особи (ВПО) — це люди, які залишили свої домівки, рятуючись від небезпеки, але не перетнули міжнародний кордон, а залишились на території рідної країни. ВПО перебувають під законним захистом свого уряду. Вони зберігають усі права та захист згідно з міжнародним законодавством з прав людини. Студенти, якщо були прописані у гуртожитку й були вимушений покинути його, стають ВПО.

 

Хто може отримати статус ВПО?

      Наразі отримати статус ВПО можна для переміщених із Волинської, Дніпропетровської, Донецької, Житомирської, Запорізької, Київської, Луганської, Миколаївської, Одеської, Сумської, Харківської, Херсонської, Чернігівської областей та міста Києва в інші області України. Також цей статус доступний при переміщенні до іншої територіальної громади у межах області, якщо у вашій ведуться бойові дії. Наприклад, переїхавши до іншого району у межах Харкова, отримати статус ВПО неможливо. А переїхавши з Куп’янська (на цей час, тимчасово окупована територія) до Харкова — можливо.

 

Що він дає?

      У ВПО є додаткові, до громадянських, права. Їх захищає держава, надаючи допомогу:

  • В першу чергу, це матеріальні потреби: житло, гроші, харчування, тощо.
  • Особам із цим статусом держава щомісяця виплачує 2000 грн на одну дорослу людину, 3000 для дітей та інвалідів усіх груп.
  • Ще один вид допомоги надається одним з відділів ООН. Можливість оформити її є, зазвичай, в обласних центрах. Виплачується сума одразу за 3 місяці й оформлюється лише один раз (2200 грн на місяць).
  • Також влада надає тимчасове житло: спортзали, бази відпочинку, санаторії.

      Таким чином, покидаючи свій дім, ви можете бути впевнені, що не залишитесь без даху над головою. ВПО, які знаходяться у місті, де я наразі проживаю, перший час жили у місцевих школах. Через деякий час, їх переселили на місцеву базу відпочинку.

  • Наразі, майже кожен з нас знайомий з поняттям гуманітарної допомоги. Якщо ви вимушені були поїхати раптово й вам необхідні речі, то можна звернутися до органів місцевої влади (у моєму випадку, це була міська ратуша), і отримати «гуманітарку». Набір зазвичай невеликий, але дає змогу дочекатись виплат.
  • Для студентів, чиї університети знаходяться у зоні бойових дій й не мають можливості отримати освіту дистанційно, є можливість продовжувати навчання в інших навчальних закладах на безпечній території. Коли з'явиться можливість повернутись до свого університету, результат предметів, що ви пройшли поза ним, буде зараховано (якщо схожі предмети є у вашій навчальній програмі).

 

      Якийсь час, багато хто з нас, ще не зможе повернутись додому. Але завжди необхідно знати свої права. У наступній, ми поговоримо про те, як отримати статус ВПО.

Миру усім нам і скорішого повернення додому.

Іван Ларін

 

 

 

Популярні статті

Читати далі