Якщо ви вже знаєте, хто така «Внутрішньо переміщена особа», то залишилось зрозуміти як отримують цей статус. Пропонуємо вам лайфхак студента-переселенця.

 

      То що студенти під час війни (особливо ті, що жили у гуртожитку) відірвані не тільки від домівок, а іноді й від своїх родин стало сумнівною реальністю. Що робити, якщо потребуєш допомогу?

 

Як підтвердити статус

      Довести, що ви внутрішньо переміщена особа може довідка, яку отримують у паперовому вигляді або в електронному.

 

Як отримати?

      Наразі, єдина можливість — це звернутися до органу місцевого управління та подати заяву. Нещодавно така функція з’являлась у застосунку «Дія», але зараз вона допрацьовується.

 

Подаючи паперову версію заяви треба знати:

  1. Де подати?
    • Центр надання адміністративних послуг (ЦНАП)
    • Органи місцевої ради
    • Департамент соціального захисту

  2. Які документи необхідні
    • Паспорт
    • Ідентифікаційний код
    • Витяг із реєстру про місце проживання особи (якщо паспорт у вигляді ID-картки)
    • Реквізити банківської карти

      Прийшовши до відповідного органу, треба отримати бланки заяви (у моєму випадку, це було 2 бланки). Внести інформацію про себе, місце, де ви офіційно проживаєте, та про те, де проживаєте фактично. До заяви необхідно подати ксерокопії документів (мені змогли їх зробити на місці, але можна зробити самому завчасно).

 

 

Де можна отримати довідку?

      Через 10-14 днів, паперову версію довідки можна буде отримати в органі, де ви подавали заяву. Також, якщо у вас є «Дія» довідка підтягнеться туди протягом декількох днів. Моя з’явилась там через 2 дні після подачі документів.

 

 

      Подібні статуси та довідки пов’язані не з самими приємними подіями: війна, стихійні лиха. Нікому б не хотілося бажати їх отримувати. Але оскільки наша країна уже у стані війни, а багато хто з нас ще не може повернутись, наявність таких документів може бути необхідністю. У першу чергу, це може допомогти вам, по-друге, нашій державі. Оскільки керівництво може розуміти, де і скільки людей знаходиться, які заходи треба вживати.

 

Миру усім нам і скорішого повернення додому.

Іван Ларін

 

 

 

Популярні статті

Читати далі