Потроху наближається сесія, а це означає, що потрібно не лише старанніше вчитися, а й старанніше піклуватися про своє психологічне здоров’я, аби не вигоріти напередодні іспитів. Поговорімо про один зі способів, як підтримати себе, а також виробити нову корисну звичку.

 

Що таке mental health walks?

      Дослівно з англійської ця фраза перекладається як «прогулянки для ментального здоров’я» і означає буквально те саме — прогулянки з метою тримати своє моральне самопочуття у нормі.

       Гуляти із такою метою можна самостійно, наприклад, з музикою або подкастом у навушниках, можна запросити з собою кращого друга, а можна і взагалі зібрати компанію і під час прогулянки обговорити щось приємне. Деякі медитують на природі, що дуже корисно для здоров'я.

 

 

Чим корисні прогулянки?

       Насправді тут є дві взаємопов’язані причини:

  1. Фізична активність.
    Будь-яке фізичне навантаження може вплинути на емоційний стан людини. Річ у тому, що ходьба — це аеробне навантаження, тобто не дуже інтенсивне, але з активним споживанням кисню. Тож недовга прогулянка підходить ідеально, щоб відновити енергію та збадьоритись, а не «відходити» ще пару годин.

  2. Психологічна рівновага.
    Якщо «виповзти» на вулицю раз на тиждень, а потім знову на тиждень сісти за комп’ютер, користі буде мало. Найкраще виходити прогулятися кожного дня хоча б на пів години. Це не зашкодить навчанню чи роботі, але додасть бадьорості та спокою.

 

Де краще гуляти?

      Де б ви почувалися більш розслаблено — у парку чи йдучи вздовж проспекту?        

      Навколишнє оточення також досить сильно впливає на наш стан під час прогулянки. Тому, якщо є така можливість, краще обрати для прогулянок спокійне місце, де багато зелені — парк, ліс, навіть просто подвір’я чи стадіон між будинками. Але якщо поруч з домом лише забудовані ділянки та дороги, прогулянка – це в будь-якому разі фізична активність, тож вона не буде зайвою.

 

Як почати?

      Так важко піднятися з ліжка або з-за комп’ютера, змусити себе одягтися і вийти на вулицю! Аби створити мотивацію для того, щоб гуляти регулярно, можна вигадати собі якусь мету: наприклад, завантажити аудіокнигу і слухати її під час прогулянок. Або телефонувати друзям чи родичам, якщо вони далеко від вас. Можна користуватися випадками, коли на вулицю треба виходити у справах: замість поїздки на автобусі пройтися пішки.

 

 

      Проте важливо не звинувачувати себе, якщо прогулянку доводиться пропустити, наше життя — не ідеальний план.  Але всупереч настрою та часу, треба робити прогулянки щодня. Так ви тренуєте самодисципліну та допомагає собі загалом тримати психологічну та фізичну рівновагу. Бувайте на вулиці якомога частіше — це справді варте того.

                                                                                                                    Здорові будьте!

Анна Стрелкова

 

Популярні статті

Читати далі