Дивлячись фільми, майже завжди можна побачити неймовірно крутого персонажа-хакера, який проводить у комп’ютері дивні махінації, що виглядають як магія. Погодьтеся, що це «невимушене клацання по клавіатурі» завжди викликає сплеск емоцій: «Можуть же люди!» Але головне, — а я так зможу?

 

 

      На початку навчання я саме так і вважала, що все легко та просто — «швидке клацання по клавіатурі із розумним виглядом», бо не мала ніяких знань із програмування та не уявляла, що це дуже важка праця. Тому хочу поділитися порадами, що допомогли мені.

  • По-перше, сядьте на диван, відкиньте зайві думки та запитайте себе: «Для чого я це вивчаю?» Не поспішайте, гарно все обдумайте. Після цього у вас і сформується мета, але краще сказати «ціль», це звучить більш солідно та вагомо. Без неї у становленні спеціалістом своєї справи ніяк, бо можна швидко вигоріти й кинути все на початку, а нам це не потрібно.

  • По-друге, коли ми прийшли до висновку, для чого будемо поглиблюватись у цифровий простір, потрібно обрати мову програмування. Вони є різних видів та складностей. Багато хто пропонує розпочинати з HTML/CSS, як найлегших, але я обирала С++, через освітню програму нашого університету, ХНУРЕ, і не жалкую.

 

 

  • По-третє, в Інтернет-просторі є велика кількість курсів і додатків, як безкоштовних, так і платних, що допоможуть на вашому тернистому шляху програміста. Особисто я користуюся додатком «Sololearn», він дуже зручний у використанні та цікаво подає інформацію. Ще можна почитати книжки та пошукати навчальні відео на YouTube, бо, скажу з власного досвіду, іноді якийсь хлопець у відео якістю 360p іноземною мовою пояснює краще, ніж деякі підручники.

  • По-четверте, знайдіть собі наставника, або просто людину, що зможе підказати та допомогти, коли ви потрапите у глухий кут. Це навіть краще іноземного вчителя із YouTube.

  • По-п'яте, не бійтеся ставити викладачеві незрозумілі вам питання під час лекції. А якщо вас зупиняє думка «що як усі подумають що я не дуже розумний, бо не зрозумів щось елементарне?», то не переймайтесь, це саме ваш зірковий час. Адже зазвичай там таких як ви — більшість, тому будьте сміливіше за інших і, можливо, завдяки вам ще хтось зрозуміє цю тему.

   

 

      Мабуть, це найголовніші лайфхаки на шляху програміста-початківця. Але, хочу застерегти. Як би ви не палали бажанням якнайшвидше стати «успішним айтівцем», не забувайте про відпочинок. Багато людей через свій трудоголізм втрачають ентузіазм та «блиск в очах» при роботі з улюбленою справою.

 

Нікуди не поспішайте — час на вашому боці!

Тетяна Лантінова

 

Популярні статті

Читати далі