Іноді буває так, що потрібно зробити важливий вибір, але ти не знаєш до кінця, що буде правильно і як краще саме для тебе. Але є деякі лайфхаки, аби прийняти рішення було легше.

 

  1. Квадрат Декарта

      Цей метод підійде, якщо потрібно вирішити, робити щось чи ні. Знадобиться папір і ручка, або ж нотатки в телефоні. Наприклад, потрібно вирішити, чи подавати заявку до програми Erasmus+. Ділимо лист паперу на 4 секції й ставимо собі такі питання:

  • Що буде, якщо це станеться? Я відвідаю нову країну, познайомлюся з новими людьми, повчуся семестр у європейському універі.
  • Що буде, якщо цього НЕ станеться? Я матиму більше вільного часу, залишуся вдома поруч із рідними та друзями.
  • Чого НЕ буде, якщо це станеться? Не бачитимуся з рідними цілий семестр та буду хвилюватися за них, не матиму багато вільного часу.
  • Чого НЕ буде, якщо цього НЕ станеться? Не попрактикую англійську, не дізнаюся, як навчають в інших країнах, але й не матиму зайвого стресу та ризиків.

Зазвичай, після цього правильний вибір стає більш очевидним.

 

 

  1. «Передсмертний аналіз», або premortem

      Уявімо, що обраний план через декілька місяців провалився. Наприклад, ви замислюєтеся над переїздом до іншого міста. Але раптом все виявляється жахливим, люди непривітні, небо завжди сіре, без друзів сумно.

      Сенс методу полягає у питанні «Чому це могло статися і що не було продумано на початку?» Ця техніка допомагає визначити потенційно вразливі місця рішення і, за можливості, уникнути розчарувань.

 

  1. Правило 10/10/10

      Цей спосіб допомагає відкинути короткострокові емоції. Припустимо, ви посварилися із другом і думаєте, просити вибачення першим чи чекати вибачень від нього. Суть правила 10/10/10 полягає у трьох питаннях:

  • Що я думатиму про це через 10 хвилин? Якщо я буду просити вибачення, це, можливо, врятує нашу дружбу, а також я відчую полегшення.
  • Що я думатиму про це через 10 місяців? Скоріш за все, ми з другом вже навіть не пригадаємо тієї сварки й того, хто коли просив вибачення. Але точно будемо радіти, що залишилися друзями.
  • Що я думатиму про це через 10 років? Навряд чи через такий час рішення просити вибачення буде мати якесь значення, тож в будь-якому разі мені не буде про що шкодувати.

 

 

  1. Обмеження часу

      Будь-яка справа займає стільки часу, скільки на неї відведено. Якщо ніщо не обмежує вас у часі під час прийняття рішення, найімовірніше, ви будете сидіти у роздумах дуже довго. Тож можна обмежити себе самостійно — дати собі проміжок часу, достатній для вивчення потрібної інформації та роздумів, але не надлишковий.

 

  1. Метод 5-3-1

      Цей метод — для прийняття групових рішень. Припустимо, ви з другом не можете вирішити, як провести час на вихідних. Разом накидаємо 5 варіантів. Тепер кожен відкидає по одному варіанту, щоб залишилось 3. Далі — ще раз відкидаємо по одному варіанту, щоб залишився лише 1: це і буде наш вибір.

      Кількість варіантів може мінятися в залежності від кількості людей, що приймають рішення, а у великій компанії цей процес може навіть перетворитися на гру.

 

 

      Звісно, немає жодного способу, аби щось вирішили за вас. Тому, навіть користуючись лайфхаками, варто зайвий раз оцінити зроблений вибір на світлу голову і пересвідчитися, що обраний варіант — саме те, що вам потрібно

                                                                                                                      Анна Стрелкова

 

Популярні статті

Читати далі