Любий друже, абітурієнт, ти вже, мабуть, дещо дізнався про основні етапи навчання в університеті. Спробуємо зануритися ще далі, і поговоримо про освітній процес, першу сесію та курсові роботи.

 

Навчальний процес

      На жаль, через повномасштабне вторгнення студенти не можуть повноцінно відчути дух «студентського життя та навчання». Але не дивлячись на такі важкі часи, ХНУРЕ доволі відповідально підійшов до формату дистанційного навчання, і забезпечив здобувачів знань усім необхідним.

 

Знайомтесь, DL Nure:

 

 

 

      DL Nure — це ваш особистий провідник у світ навчання. Саме на цьому сайті публікуються всі навчальні матеріали, методичні вказівки до робіт, відстежується ваше відвідування пар, здаються роботи на перевірку, виставляються оцінки та ще багато чого іншого. Доступ до цієї платформи ви отримаєте за тиждень до навчання через свого куратора, який закріплений за кожною групою. А поки пропоную детальніше ознайомитися з DL Nure переглянувши навчальне відео, де мій колега Андрій покаже функціонал сайту на практиці.

Перший тиждень навчання завжди буде самим захопливим. Ви будете писати конспекти, з вогником в очах, слухати викладачів з інтересом початківця, та загалом будете у гарному передчутті нового етапу вашого життя. «Лаба за лабою», тест за тестом, ви навіть не помітите як швидко пролетять декілька місяців, і настане «найстрашніший період» для кожного студента — СЕСІЯ.


Сесія

      Сесія — це період екзаменів в університеті. Студенти використовуючи свої знання, вдачу та ChatGPT — пишуть тести, розв’язують задачі, захищають роботи тощо. Загалом, під час сесії предмети поділяються на два види:

1) Заліковий предмет.
В цьому випадку вам просто виставляють оцінку спираючись на ваші роботи протягом семестру. Найчастіше це просто середнє арифметичне, хоча викладач сам може обирати систему визначення підсумкової оцінки.

2) Екзаменаційний предмет.
Їх зазвичай лише 2-3, і на них ви, як не складно здогадатися, складаєте екзамен. Формат такого заняття також обирає викладач. Наприклад, на програмуванні ми писали код на оцінку, а на філософії 1 на 1 спілкувалися з викладачкою на тему з філософії Сократа.

      І, взагалі, в університетському світі є повір’я, що справжніми студентами ви станете лише після складання своєї першої сесії. Тому раджу не хвилюватися, а поступово готуватися з першого дня навчання та вчити навчальні матеріали.

 

 


Курсова робота

      Ви також раніше могли чути про так звані «Курсачі». Курсова робота — це великий за об’ємом проєкт, який виконується студентом з метою самонавчання. Зазвичай часу на виконання дається декілька місяців, але студенти не були б студентами, якщо не починали б виконувати її за пару тижнів до дедлайну. Окрім самої роботи ще необхідно написати записку до курсового проєктування, де ви гарно розпишете весь теоретичний матеріал. Загалом, ця робота «з’їдає» дуже багато ресурсів та нервів, тому за її виконання раджу сісти якомога раніше.

      Тепер можна вважати, що ви, майбутні студенти університету, поінформовані, а значить озброєні на рівні визначення, що необхідно знати про навчальний процес. Усе це може виглядати занадто суворо і лячно, але я вам обіцяю, що ви швидко звикнете до всього нового. Бажаю гарно скласти НМТ, і вже зовсім скоро зустрінемось у Першому Серед Кращих!

 

 

Never give up!

Дацюк Георгій

Популярні статті

Читати далі