Чи втомлює вас реклама у соцмережах? Та сама реклама, яка з’являється у стрічці не просто так і відповідає саме вашим інтересам. Багатьом відомо про ці хитрі алгоритми звичних нам соціальних мереж, тому і стають все більш поширеними децентралізовані платформи, на кшталт Mastodon. 

 

      Mastodon запустили в Німеччині ще у далекому 2016 році, але найбільша хвиля користувачів прибула аж у 2022. Тоді це було спровоковано діяльністю Ілона Маска, тобто покупкою Twitter (про це ви можете почитати в іншій статті) та постом з питанням про розблокування акаунта Трампа.

      Українці ж зацікавилися цим проєктом через повномасштабне вторгнення, адже тут можна уникнути ворожої пропаганди та блокування за якісь висловлення про війну.

 

 

На чому ґрунтується Mastodon?

 

      Такі соціальні мережі як Instagram та Twitter мають у керівництві певну компанію і чітко прописані правила, а кожна дія користувача залишає за ним цифровий слід. Ці дані, часто зібрані без вашого відома, використовуються для ефективного просування реклами.

 

  • Mastodon же є некомерційним проєктом,
    тому дані користувачів не збираються і не продаються, з тієї ж причини ви не зустрінете тут реклами. Mastodon - це по суті сукупність різних серверів, кожен з яких має свого власника (адміністратора).

 

 

  • Адміністратор сам визначає правила для користувачів,
    але все ж є деякі загальні вимоги, прописані в німецькому законодавстві. Щоб зареєструвати сервер необхідно погодитися з ними. Цікаво, що у випадку порушення цих правил (наприклад, якщо на сервері часто публікується, і ніяк не обмежується модератором, контент з підтримкою расизму) сервер може бути заблокований, але це не завадить його користувачам продовжувати звичну діяльність, просто у них не буде можливості зв’язуватися з іншими серверами й нести свою неадекватність у маси.

 

  • Серверів Mastodon досить багато,
    вони створюються за інтересами (аніме, ігри, навчання) чи за місцем проживання, також вони можуть бути загальнодоступними або вимагати запрошення.

 

  • Користувачі різних федеративних сервісів вільно взаємодіють між собою.

 

 

Функціонал в Mastodon

 

Mastodon підтримує звичні функції соцмереж:

  • хештеги, відповіді, репости, додавання в обрані, закладки;
  • можна публікувати фото, відео й опитування,
    але на відміну від Twitter довжина аудіофайлів не обмежується, а розмір має не перевищувати 40 МБ. Максимальна довжина текстових дописів - 500 символів, до того ж є опція їх редагувати після публікації.

  • дозволяється перенесення вашого облікового запису
    з усіма постами, закладками та слідкувачами з одного серверу на інший.

 

      У Mastodon ви можете розповідати про свої думки, ділитися новинами, вихвалятися своїми котами, жартувати, рекомендувати фільми, поширювати творчість, і відчувати повну свободу під час цього. 

 

 

      Хоч Mastodon усе ще і «поруч не стоїть з Twitter» за кількістю активних користувачів, він має свою аудиторію, доволі комфортну та привітну. Розробники не мають якогось бажання змагатися з іншими соцмережами, оскільки усім зрозуміло, що некомерційна платформа, яка існує на донати, не може випередити світових лідерів. Але особисто мені здається, що дуже приємно мати такий вільний і безпечний простір.

 

Діана Юзифовіч

 

 

 

 

 

 

Популярні статті

Читати далі