Мабуть, у дитинстві кожен з нас мріяв мати якусь надможливість. Дивлячись на Гаррі Поттера, Персі Джексона, дівчаток-фей із мультфільму «Вінкс» та супергероїв із відомих коміксів ми сподівалися на диво, яке зможемо творити власними силами. Та із роком у рік усе більше ховали це бажання у найпотаємніші куточки душі, бо розуміли — це неможливо. Але, чи справді це так?

 

     

      Деякі із вас уже знають, цієї зими багаторічні старання, мабуть, найвідомішого генія сучасності нарешті досягли успіху. Тридцятого січня Ілон Маск повідомив у своєму профілі Х про першу вдалу імплантацію чіпу Neuralink живій людині та помітив обіцяльну (позитивну) реакцію його нервової системи. Близько тижня тому до нового матеріалу для обговорення додалося відео, де цей самий перший пацієнт використовує нейрочіп для безконтактної маніпуляції курсором для гри в шахи на комп’ютері.

 

Хто він – доброволець на випробування чіпа?

      Як стало відомо, на відео знаходиться 29-річний Ноланд Абрауг — колишній студент техаського A&M University та атлет, що був повністю паралізований нижче плечей після жахливої ДТП вісім років тому. У своєму інтерв’ю хлопець зізнався, що навіть не чув про цей неймовірний винахід і, якби не його друг-нейробіолог, який напідпитку подзвонив йому серед дня й почав умовляти подати заявку добровольцем на випробування чіпу, він міг би ніколи більше не повернути можливості навіть просто пограти зі своїм батьком. Так, команда Маска широко підкреслює важливість їхнього винаходу саме для медичної галузі, обіцяючи неймовірний поштовх у розв'язанні проблем паралізованих людей і, можливо, деяких інших — нині невиліковних — хвороб, пов’язаних із роботою мозку.

 

Про що не кажуть вчені та що заперечує Маск?

      Чомусь мені видається, що більшість із нас, подібно до Ноланда, знаємо про Neuralink дуже мало, здебільшого основні сенсаційні новини, що висвічуються у масових ЗМІ. Однак, як щодо інших — не менш важливих, варто зазначити — деталей його створення, які не просто не розказуються вченими, і Маском особливо, а навіть ігноруються або ніяково заперечуються? Сьогодні я пропоную поглянути на один з таких аспектів: первісні експерименти над тваринами в ході розробки та вдосконалення чіпу.

      Задовго до появи першої новини про офіційну імплантацію нейрочіпу Neuralink чимало соцмереж та ЗМІ час від часу порушували певні питання відносно етичності використання такого пристрою, можливих неприємних наслідків його використання та загальної туманної хмари таємничості, що оповила людей страхом і водночас захопленням перед новими можливостями.

 

 

      Так, людську увагу привернула стаття журналу Wired від 20-го вересня 2023 року під гучною назвою «Жахлива історія справжньої смерті мавп Neuralink». Нескладно здогадатися, що автори цієї статті не просто підняли тему відверто жорстокого використання живих тварин у наукових цілях, але й провели власне дослідження усієї наданої командою Маска інформації за весь час, аби з’ясувати де і як науковці вирішили прикрасити їхні історії та не зійшлися у власних показаннях.

Кажуть…
      Отже, якщо коротко, то в цій статті обговорюється твердження Ілона Маска — знову ж таки люб’язно надане ним у мережі Х — щодо приматів «жоден з яких не загинув через імплантацію Neuralink», ба більше, він підкреслює, що ледь не всі відібрані для експерименту особи були «близькі до смерті» з природних причин.

 

А насправді…

  • При цьому варто зазначити, що в наш час і з нашим масовим доступом до інформації, нескладно дізнатися, що на початку досліджень команда вчених отримала у своє розпорядження чимало «доволі молодих» — як зазначає один з представників центру у самій статті — тварин від Каліфорнійського Національного Центру Дослідження Приматів, після чого вони провели рік під ретельним наглядом для відсіювання тих осіб, які виявили будь-які патології, що могли спричинити неочікувану смерть.

  • Додаються до цього також і деякі дослідницькі файли з самого Каліфорнійського центру, і в яких зазначаються медичні процедури, проведені над мавпами, як і їхні наслідки. Неодноразово там повторюються фрази про частковий параліч, криваву діарею та інші симптоми, характерні для набряку мозку. Якщо ж вдатися до деталей, то складається дійсно жахлива історія кожної з сотень і тисяч піддослідних мавп, більшість з яких самі виривали імплантовані чіпи, оскаженілі від болю.

 

      І звісно Ілон Маск пояснить це великими цілями, десятками тисяч врятованих людських життів і щасливим майбутнім. Однак, не варто забувати, що благими намірами вкрита дорога до пекла.

«— Нагадай-но, хто з нас у лабораторії одягнений у костюм із брязкальцями й навряд чи тут потрібен?» (Тоні Старк).

 

За матеріалами:
https://www.wired.com/story/elon-musk-pcrm-neuralink-monkey-deaths/

 

Тетяна Лантінова

 

 

 

Популярні статті

Читати далі