За скільки ви можете прочитати 3 сторінки друкованого тексту? У найкращому разі, на це піде 5 – 6 хвилин. А як щодо того, щоб скоротити цей час у 3 – 5 разів, щоб прочитати багатосторінковий фоліант за кілька годин? Тож почнемо прямо зараз. 

 

Що це й для чого?

      Швидкочитання — вкрай корисна навичка. Щоб переконатися в цьому, порівняйте кілька фактів:

  • У людини, що читає, одномоментна фіксація дорівнює 10 друкованим символам (1,5-2 слова в одному рядку). У того, хто має швидкочитання — 200 - 500 літері знаків (33-83 слова кількох рядків).
  • Ступінь розуміння при стандартному читанні не перевищує 60%, при швидкісному досягає 80%.
  • Очі людини зі звичайними навичками читання зупиняються на одному рядку 12-16 разів, який швидко читає — від 4 до 2.

 

Тест на швидкість 

      Перш ніж освоювати ази швидкочитання, перевірте свої вміння. Відкрийте незнайомий текст і засікайте час. Читайте зі звичайною швидкістю рівно хвилину. Порахуйте кількість слів. Оцініть техніку читання, керуючись такими підказками:

  • Слабкий рівень — 300 – 500.
  • Середній — 500 – 800.
  • Високий — 800 – 1300.
  • Дуже високий — понад 1300.

 

Вправи для швидкочитання: 

  • Не промовляйте!

      Більшість людей, читаючи промовляють слова (явно чи неявно). Позбудьтеся цієї звички. Щоб зупинити рух губ, притисніть їх пальцем. Для боротьби з внутрішнім промовлянням використовуйте такий спосіб: при читанні тексту одночасно рахуйте до 30 або наспівуйте якийсь мотив. Спочатку ви не будете розуміти прочитаного, але з часом навчитеся сприймати сенс. 

  • Не гальмуйте!

      Під час читання зіниця не рухається плавно. Віна завмирає через кожні кілька слів. Зупинки уповільнюють процес. Щоб очі не гальмували, виконуйте таку вправу: тримаючи в руці олівець, ведіть його кінчиком під рядком, який читаєте. Вловивши рух, око поспішить за олівцем. Щоразу рухайте його швидше, і швидкість вашого читання зросте. 

  • Не повертайтесь! 

      У процесі читання зіниця періодично відскакує вліво, щоб перечитати слово, яке нібито пропущене чи незрозуміле. Для придушення цього рефлексу зробіть так: візьміть невеликий аркуш паперу. Читайте будь-який текст, прикриваючи прочитані слова карткою. Не замислюйтесь над прочитаним! Головне завдання — позбутися миготіння (регресії) ока. 

 

 

  • Вчіться бачити все. 

      Привчити очі до швидкочитання допоможе такий спосіб: розділіть аркуш книжкової сторінки на чотири стовпці. Читайте текст, фокусуючи погляд на кожному стовпчику, при цьому відстукуйте ритм. Спочатку ВИ побаЧИТИ НЕЗВ'ЯЗзні обриВКИ СЛІв. Поступово око охоплюватиме все більший об'єм, і ви побачите весь текст чітко і ясно. 

 

 

  • Працюйте на периферії. 

      Сфокусуйте погляд на 1, розташованій у центрі цієї таблиці. Не переводячи погляд, у вигляді периферійного зору, знайдіть усі числа до 25. 

 

 

  • Читайте зі здогаду. 

      Щоб зрозуміти про що "ре, необов'яз прочи сло ціли". Адже ви зрозуміли, що написано?

      Приблизно 95% людей читають, як «двієчники» — 180 – 220 слів за 60 секунд. А один великий письменник читав 4000 слів за хвилину! Спробуйте випередити класика! Тренуйтеся регулярно, і незабаром зможете прочитати багатосторінковий фоліант за кілька годин.

      Елементарні навички швидкочитання знадобляться і в навчанні, і в роботі!

 

Дар'я Кутана

 

 

Популярні статті

Читати далі