Що перше спадає на думку, коли говоримо про силу волі? Для більшості з нас це здатність протистояти спокусі, вміння сказати «не буду». Розберімося, як ця сила працює насправді, що треба робити, щоб її розвивати і як нам може у цьому допомогти звичайна медитація.

 

Навіщо потрібна сила волі?

      Сила волі в наш час — не тільки риса, що відрізняє нас від тварин, а й те, чим ми не схожі один на одного. Ті, хто краще контролює свої емоції та дії, вміє концентрувати увагу на певній справі, досягають більшого успіху у всіх сферах життя. Вони щасливіші й здоровіші. Якщо ми хочемо змінити власне життя на краще, то треба почати з сили волі. Насправді вона є у кожного, проте використовуємо ми її по-різному. Для того, щоб почати змінюватись, треба розуміти, як вона працює та з чого складається.

 

Де мешкає «буду чи не буду»?

      Завдяки еволюції наш мозок сформував ключову область — префронтальну кору, розташовану на рівні чола та очей.

      Вона складається з трьох ключових областей, між якими розподіляє функції «я буду», «я не буду» та «я хочу».

      Ділянка, що відповідає за вміння сказати «я буду», допомагає нам виконувати нудну, складну чи стресову роботу, за яку ми звикли братися в останню чергу. Вміння сказати «я не буду» проявляється, коли так хочеться піддатися поривам та різким бажанням. Ці дві зони контролюють наші дії.

      Третя область «я хочу» розташована трохи нижче, у центрі префронтальної кори головного мозку, і контролює наші бажання і цілі, нагадує нам про те, чого ми справді хочемо в критичні моменти(коли ми відчуваємо слабкість, наче в нас більше немає таких цілей або вони суттєво змінилися).

      Виходить, що всередині нас ув’язнено дві свідомості (або ж дві людини), які конфліктують, і кожна бере верх у той чи інший період життя. Не можна вважати якусь з них поганою, проте у кожної різна думка про те, що важливіше на момент прийняття рішення. Задля зведення цих протистоянь до мінімуму, потрібно засвоїти перше правило: постійні тренування самоконтролю та самосвідомості.

 

 

 

Як тренувати самоконтроль?

      Спробуйте щоденно займатися математикою, і ви станете скоріше рахувати. Будете безперервно перейматися — станете майстром переживань. Намагайтесь зосереджуватися — і ваша здатність до концентрації поліпшиться. Але що ж все-таки потрібно робити, щоб покращити силу волі?

      Звичайно, ви можете розвинути її шляхом випробовування сил «я буду» та «я не буду», наприклад, розставивши солодкі спокуси по всьому периметру квартири або записавшись на щоденні заняття в спортзалі. Але ви також можете зробити це менш болісним способом, наприклад, просто медитувати.

      Учені довели, що коли ми медитуємо, то вдосконалюємось не лише в медитації, а ще і в навичках самоконтролю — покращується наша увага, зосередженість, здатність справлятися зі стресовими ситуаціями, контроль раптових імпульсів, самоаналіз. З часом мозок перетворюється у надпотужну машину для прийняття рішень, а ми стаємо менш сприйнятливими до непотрібної інформації.

 

Погана медитація — гарний самоконтроль

      Більшість новачків роблять одну й ту саму помилку, коли починають медитувати. Вони вважають, що даремно витрачають час, і хочуть припинити заняття, коли їхні думки течуть надто швидко і вони більше не можуть зосередитись.

      Чим «гірша» медитація, тим корисніша вона виходить для вас: просто звертайте увагу на той момент, коли ваш мозок починає відволікатися.

      Медитація — це не викидання всіх думок з голови. Однак, важливо навчитися не занурюватися в це настільки, щоб забути про свою мету. Не хвилюйтеся, якщо ви не можете повністю зосередитися. Коли ви медитуєте, концентруйтесь на диханні.

 

      Отже, мозок сучасної людини влаштований таким чином, що всередині нас існує кілька особистостей, які борються між собою за право керувати нами. Для того, щоб «у керма» була краща особистість, нам необхідно постійно підвищувати рівень самосвідомості та самоконтролю.

      Почніть медитувати, щоб розвинути в собі силу волі й досягти більших висот.

 

Мирного неба та гарного дня, й до зустрічі!

Ярослава Сітало

 

 

Популярні статті

Читати далі