Мабуть, усі хоч раз у житті чули про історію Гаррі Поттера — «хлопця, який вижив». Але чи замислювались ви над тим, чому в Гаррі так багато прихильників? Спробуймо розібратись!

 

  1. Продуманий світ

      Джоан Ролінг у процесі написання книг створила у своїй голові цілий окремий світ, ще й з магією. Продумала логіку чарів, вигадала декілька сотень заклять і настоянок, безліч персонажів, власний уряд та вид спорту, а також продумала взаємодію магічного світу з не магічним. Саме ця логічність, наявність маленьких деталей і відсутність сюжетних прогалин і змушує повірити авторці. Під час читання просто забуваєш, що магічний світ — насправді плід уяви однієї людини.

 

 

  1. Простір для фантазії

      Попри відсутність прогалин, сюжет також містить і загадки. Завдяки цьому в читачів книг і глядачів фільмів завжди є можливість поміркувати над моментами, що не повністю розкриті, висунути теорії та припущення щодо минулого та майбутнього магічного світу. За історією «обранця» створюють безліч фанфіків, аби дати продовження історії, а також пишуть абсолютно нові книги з новими персонажами, беручи задум в Дж. Ролінг. 

 

 

  1. Схожість з реальністю

      Герої не лише вимовляють чудернацькі слова, розмахуючи паличками, готують настоянки та літають на мітлах. Чаклунський світ не ідеальний. Їм так само близьке все людське: дружба і любов, сварки, труднощі у навчанні, проблеми на роботі, щоденні радощі та змагання. Виходить, що магія — це лише велика метафора, через призму якої авторка висвітлює сучасні проблеми реального світу.

 

  1. Мотивація

      За логікою сюжету, Гаррі Поттер — обранець, герой, що повинен перемогти наймогутнішого темного чаклуна усіх часів. Натомість його зображено як звичайного підлітка: худий, в окулярах, та і сам особливо не вірить у своє геройство та силу. Проте, він бере на себе цю відповідальність — протистояти злу та змінити світ. Це дає мотивацію — якщо зміг Гаррі, зможу і я.

 

  1. Дорослішання разом

      Книги, а згодом і фільми про Гаррі Поттера, виходили одне за одним. «Поттеріана» містить 7 книг і 8 фільмів лише про самого Гаррі, не рахуючи три книги-доповнення, серію фільмів-приквелів до історії Гаррі про фантастичних звірів, а також театральну виставу «Гаррі Поттер і прокляте дитя», де розповідь іде про наступне покоління чаклунів. У першій книзі головним героям по 11 років, тоді як наприкінці битви зі злом вже по 17 — зовсім дорослі. Читачі ростуть разом із героями, змінюються й враження від сюжету. У перших книгах все по-дитячому просто — той добрий, а той злий. Але пізніше ми розуміємо, що світ не чорно-білий, все набагато більш заплутане, а для знищення зла недостатньо маминої любові. Ми озираємося назад і переглядаємо свої перші враження, і це вчить нас чинити так само у реальному житті.

 

 

      Варто додати, що у книгах історія Гаррі Поттера розповідається більш розширено і детально, ніж у фільмах. Тож раджу прочитати саме книги — вони справді того варті.

 

Приємного читання!

                                                                                                                Анна Стрелкова

Популярні статті

Читати далі