Чи знаєте ви, що просто зараз посеред пустелі будується найтехнологічніше місто сучасності? Які можливості воно відкриє для своїх майбутніх мешканців? Яким чином це може бути корисним для нас? Про все це та більше читайте далі.

 

     Україна переживає найтяжчий період за свою історію. Вже майже два роки триває повномасштабна війна, яка принесла біль та страждання в наш дім. Багато міст і сіл зазнали значних руйнувань від артилерійських обстрілів, ракетних ударів та мінування території. Але всі ми віримо та сподіваємося на нашу перемогу у найближчому майбутньому. Після цього нам треба буде відбудувати величезну кількість постраждалих населених пунктів.
     Нещодавно у стрічці новин я натрапив на сюжет про сучасні тенденції містобудування. В голові одразу промайнула думка:«А чому б нам не скористатися цим, і не відбудувати наші міста ще кращими та сучаснішими, ніж будь-коли?». Одним з корисних прикладів для нас може стати проєкт «The Line», про який я зараз і розповім.

 

 

Що це за проєкт?

«The Line» — це футуристичне місто майбутнього, яке будують в Саудівській Аравії в рамках амбітної стратегії «Neom». Поселення буде оформлене у вигляді прямої лінії довжиною 170 км, шириною 200 метрів та висотою в 500 метрів над рівнем моря. За оцінками аналітиків там зможуть проживати 9 мільйонів людей, а це досить багато, враховуючи, що сумарна площа міста становитиме лише 34.

Передбачається, що «The Line» стане технологічним оазисом посеред пустелі з величезною кількістю корисних особливостей, а саме:

- Жителі міста матимуть доступ до всіх найважливіших для життя об’єктів в межах 5 хвилин ходьби, а подорож з одного кінця поселення в інше займатиме лише 20. І це все без використання традиційних автівок та доріг. Усі переміщення будуть здійснюватися за допомогою швидкісних потягів.

- Завдяки вузькому розташуванню житлової зони між двома великими стінами, там буде легко створити ідеальний для існування людини клімат та підтримувати його протягом всього року.

- «The Line» буде використовувати виключно відновлювальні джерела енергії, що є вагомим внеском у здоров’я та комфорт не тільки всього населення міста, а і планети в цілому

- Більшість процесів будуть керуватися просунутим штучним інтелектом, який буде аналізувати всі показники в середині поселення, керувати освітленням, температурою, слідкувати за безпекою в суспільстві та всіма можливими способами підвищувати рівень життя мешканців

- Ну, і звичайно — неймовірний дизайн міста. Керівництво проєкту обіцяє, що територію об’єкта буде усіяно величезною кількістю зелених зон для комфортного відпочинку всією сім’єю.Щоб кожен міг відчути себе ближчим до природи.

 

 

На якому етапі знаходиться будівництво?

      Пару місяців тому організатори виклали відео на офіційний канал Neom, де розповіли про останні події навколо будівництва.Вже були побудовані деякі інфраструктурні об’єкти, а саме: дороги, станції комунікації, житлові модулі та навіть лікарня для працівників будівництва. Найближчим часом планується побудова ще 10 житлових спільнот на 95 тисяч жителів, які будуть працювати над втіленням проєкту. А зараз компанія активно збирає інвестиції для подальшого розвитку такого амбітного задуму як «The Line».

     Звичайно, реалізація такого величезного проєкту на території України найближчим часом є доволі малоймовірним. Але Саудівська Аравія своїми діями вже задала правильну тенденцію в сучасних законах містобудування. Тому можна скористатися ідеями та корисним досвідом цього амбітного проєкту, й маленькими кроками рухатися до чистого і технологічного майбутнього!

 

 

Нехай щастить!

Георгій Дацюк  

Популярні статті

Читати далі