Уявіть себе в костюмі з шестернями й моноклем, гуляючи містом, де дирижаблі планують в небі, а роботи на паровій тязі допомагають вам нести покупки. Звучить як сцена з божевільного сну? Ні, це стімпанк! 

 

      Що, якби світ розвивався зовсім іншим шляхом? Якби технології 19 століття перетворилися на щось більше, ніж звичайні парові машини?

      Ця тема зацікавила мене зовсім раптово. Виявляється, достатньо всього декілька разів побачити візуалізацію світу стімпанку, щоб з’явилося бажання дослідити його глибше. Цей жанр можна зустріти всюди: в художньому мистецтві, у літературі, кінематографі, відеоіграх, навіть у музиці. Але чомусь мої знайомі на слово «стімпанк» реагують фразою «А що це взагалі?»...Тож зараз я докладу всіх зусиль, щоб при згадці цього жанру ваша реакція не була такою ж.

 

Що ж таке стімпанк і звідки він взявся?

      Стімпанк — це один з піджанрів наукової фантастики, що описує світ, у якому звична нам електроніка замінена паровими механізмами. Хоча, електрика все ж зустрічається у цій альтернативній реальності, однак вона використовується поверхнево, як технологія, яка ще не дуже розвинулася і не знайшла широкого застосування.

      Цьогоріч стімпанку виповнилося 50 років. Перший роман цього жанру був написаний у сімдесятих Кевіном Джетером і називався «Ніч морлоків». Раніше автор підкорював кіберпанк, але твір «Ніч морлоків» не вписувався в його рамки, а іншого більш менш доречного жанру не знайшлося, тож згодом Джетер вигадав стімпанк, як іронічну назву для «не зовсім кіберпанкових творів».

      Вважається, що першим твором, який вивів стімпанк у люди й популяризував його, є «Різницева машина» авторства Гібсона і Стерлінга. Атмосфера альтернативного Лондону 19 століття, революція, індустріалізація, хвиля технічного прогресу, антиутопічні нотки…Як же це гарно і грандіозно…Читачі були зачаровані цим твором. Саме такий стімпанк і став канонічним, тим самим зразковим ідеалом.

 

 

Характерні риси стімпанку

      Світ стімпанку часто зображується похмурим, дещо моторошним. Атмосфера таємничості, невідомості та небезпеки наче стоїть у повітрі — і не просто так.

      Ви відчуваєте буквально шкірою своєрідну «жорстокість міста» — де величезні фабрики й так само величезні нетрі повні бідняків, де брудний сірий колір неба навіює тугу та безнадійність.

      У суспільстві весь час виникають напружені ситуації на зразок тих самих революцій і соціального розшарування. А головними героями зазвичай виступають авантюристи, злодії, божевільні вчені, які доповнюють загальну атмосферу справжнього стімпанку. Ледь не забула, яскравим акцентом стімпанку є гігантоманія — грандіозні відкриття, величезні споруди, на фоні яких людина виглядає мізерною.

 

 

Стімпанк у літературі

      Раджу звернути увагу на сучасного автора Ч. Т. М’євіля і його серію «Бас-Лаг» з чотирьох книг: «Вокзал на вулиці Відчаю», «Шрам», «Залізна рада», «Джек». Хоч книги й належать до однієї серії, але об’єднує їх тільки хронологія та світ, у якому розгортаються події, тож їх цілком можна читати незалежно одна від одної.

До речі, ми вже не перший раз згадуємо про книгу «Вокзал на вулиці Відчаю». «Якщо ви вирішите її прочитати, то увійдете в один з найдивніших фентезі-світів, які зустрічали».  

 

 

      Проте не можу змовчати про український стімпанк від Ірини Грабовської. У дилогії «Леобург» події відбуваються в паралельному всесвіті, куди за різних обставин потрапляють мешканці нашого світу. Леобург — незалежне місто винахідників, яке приймає тих, кому немає місця у своїх країнах. Головні герої потрапляють до нього на переломному етапі, коли мрія про ідеальне вільне місце руйнується. Але все виявляється не тим, чим здається, розквітає революція, а за нею і війна.

 

Стімпанк у кінематографі

      Можливо, переглядаючи такі легендарні аніме як «Сталевий алхімік», «Мандрівний замок Хаула», «Вайолет Еверґарден», ви навіть не здогадувалися (власне як і я), що вони також належать до стімпанку. Так, це не канонічний стімпанк, але його японська версія декому навіть більше до душі.

      Справжнім проривом в цьому жанрі, на мою скромну думку, став  мультсеріал «Аркейн», події якого паралельно відбуваються у благополучному Пілтовері та підземних нетрях Зауна. Жителі цих двох міст деякий час вибудовували хиткий мир між аристократами та бідняками, і здавалося б, їм це вдалося. Але одного дня підлітки з підземель влаштовують погром у Пілтовері й так починається величний конфлікт.

 

 

      Отже, стімпанк дарує нам можливість замислитися про наше майбутнє через призму альтернативного минулого, насолоджуючись розкішшю технічного прогресу та драматичними сюжетами. Тож, надягайте свої механічні моноклі й подивіться чи почитайте щось цікавеньке.

 

                                                                                                                        Діана Юзифович

 

 

Популярні статті

Читати далі