У сучасному світі, коли весь час хочеться бути на зв'язку і не відставати від життя, навушники стали невіддільною частиною нашого побуту. Ми слухаємо в них музику, лекції, подкасти – це так зручно для відпочинку та навчання. Але чи уявляємо ми, яку шкоду можуть принести навушники? 

 

Гучна музика

      Один з головних факторів, що може нашкодити слуху — це тривале прослуховування гучної музики.

      Максимальна гучність у якісних навушниках складає 105 децибелів. А от все, що понад 80 децибелів — може вже впливати на здоров’я наших вух.
      Але інколи ми не замислюємося про наслідки й використовуємо максимальну гучність навушників, як захист від гомону транспорту та будівельних майданчиків, музики у кафе, навіть побутової техніки вдома. Усе це може погіршити наш слух.

 

 

Сон в навушниках

      Науковці підтверджують, що гучність понад 80 децибелів, тривалість якої перевищує 8 годин, може завдати шкоди слуху. А сон в навушниках може викликати проблеми зі зволоженням вух та збільшити ризик розвитку інфекцій. Це тільки початок списку небезпек, які можуть спіткати тих, хто засинає з навушниками. Навіть якщо зі слухом все буде добре, то все ще можна зіткнутися з іншими проблемами, такими як ламання навушників чи неможливість почути важливі звуки, такі як дзвінок у двері, крик про допомогу або сирена.

 

 

Ознаки ушкодження слуху

  • Дзвін у вухах

      І хоча важко відчути втрату слуху відразу, її наслідки можуть бути дуже серйозними. Однак, є ознаки, на які варто звернути увагу, щоб запобігти подальшому ушкодженню слуху. Однією з найбільш поширених ознак слухової перенапруги є дзвін у вухах, який може з’явитися після прослуховування гучної музики або довгих телефонних розмов.

  • Короткочасна втрата слуху

      Це може трапитися після прослуховування гучних звуків, що були занадто близько. Навушники – не виняток із правил.

      Якщо ви відчуваєте ці ознаки, необхідно вжити запобіжних заходів: відпочити від гучних звуків або зробити музику тихіше. Запобігти слуховій перенапрузі набагато легше, ніж лікувати наслідки.

 

Режим шумозаглушення

      Якщо ви хочете слухати музику без шкоди для свого здоров’я, то краще використовувати навушники зі спеціальним режимом шумозаглушення, що дозволяє не чути зовнішніх звуків. Використовуючи такі навушники, можна насолоджуватися музикою без необхідності викручувати гучність на максимум, щоб заглушити зовнішній шум міського життя.

      Проте не варто забувати про відчуття тиску на вухах від активного шумозаглушення.

 

 

      Отже, при користуванні навушниками не забувайте про безпеку — контролюйте гучність та використовуйте їх розумно, щоб не шкодувати про втрату слуху та здоров’я.

 

Будьте здорові, бережіть себе!

Ірина Теребій

 

 

 

 

Популярні статті

Читати далі