В цій статті про «ліки для душі», «...які втішили б сердитого, заспокоїли нетерплячого, зупинили буйного, налякали зухвалого, зробили сміливим сором'язливого, відвертим — відлюдного, надійним — відчайдушного»...

 

 

Факти з історії застосування плацебо

 

  • Про лікування «самонавіюванням» лікарям відомо відносно давно. Ще в ХІХ столітті лікар Я. Мудров лікував пацієнтів спеціальними порошками, які він називав «золотий», «простий» і «срібний» за кольором обгортки, в яку вони були загорнуті. Коли лікар помер, учені перевірили вміст папірців. Яким же було їхнє здивування, коли всередині виявилася звичайна крейда.

  • Той самий ефект використав Генрі Бічер, військовий лікар у 1944 році. У зв'язку з дефіцитом морфіну і відсутністю інших не менш потрібних препаратів, він вводив своїм пацієнтам звичайний фізрозчин, запевняючи їх у тому, що це сильне знеболювальне або інший потрібний медикамент. Як не дивно, але солдати дійсно відчували менше болю. Пізніше в 1955 році Бічер ввів термін «ефект плацебо».

  • У 50-х роках XX століття Леонард Кобб здійснив перші плацебо-операції. Пацієнтам, у яких був діагноз «стенокардія», він робив звичайний розріз шкіри на грудях, а потім зашивав, стверджуючи, що провів хірургічне втручання. При цьому поліпшення стану хворого було отримано в 9 із 10 випадків.

  • У 1994 році хірург Брюс Мослі проводив схожі дослідження на ветеранах американської армії, які скаржилися на болі в ногах. Мослі розділив випробовуваних на дві частини. Одним робили реальну операцію, решті п'яти робили звичайний шкірний надріз під наркозом. Пацієнтів переконали, що операції пройшли успішно. І справді, всі 10 пацієнтів перестали відчувати біль і дискомфорт.

 

Як працює плацебо?

 

  • На рівні підсвідомості люди більше вірять красивій обгортці, ніж її вмісту. Тому «красиві» таблетки дають кращий результат. Також важливий колір медикаментів. Наприклад, для лікування депресії більше підходять жовті таблетки, ніж червоні. А все тому, що у нас червоний колір асоціюється з агресією і небезпекою. Білі таблетки сприяють усуненню проблем зі шлунком, а зелені допомагають заспокоїтися і розслабитися. Так само краще діють таблетки від знаменитих брендів або ті, які ми часто бачимо в рекламі. Назва препарату на таблетці підсилює ефект плацебо.

 

 

  • Важливим критерієм є ціна. «Що більше коштують ліки, то вони дієвіші», — думає звичайний споживач. Таким чином, таблетка за 100 грн лікує нас краще, ніж та сама за 10 грн. Кількість препаратів так само має значення: дві пігулки завжди допомагають краще, ніж одна, навіть якщо то просто аскорбінки.

  • Також зцілювальний ефект залежить від емоцій і довіри до лікаря. Дія ефекту плацебо посилює авторитет лікаря, тож будь-які ліки з рук відомого світила значно ефективніше впливають на хворих, ніж призначені дільничним лікарем із місцевої поліклініки.

 

Робимо висновки

 

  • Ефект плацебо зайвий раз показує, як мало ми знаємо про можливості нашого організму.

 

 

  • Сам плацебо можна використовувати як з користю, так і на шкоду. Не потрібно переоцінювати його можливості, адже з його допомогою не можна лікувати абсолютно всі хвороби.

      Якщо вам або вашим знайомим він допоможе — чудово. Знайдіть для себе свій рецепт плацебо. Для когось це музика, для інших — це танці, спорт, книжки, а можливо вам підійде самонавіювання або підтримка близьких. Головне — будьте здорові!

 

Мажуга Марина

 

 

Популярні статті

Читати далі