Чи бувало таке, що ви годинами перебували в одному моменті життя, втрачаючи лік часу? Серіали, книги, відеоігри — немає різниці, що міцно захопило вашу увагу, що не відпускає ні на хвилину. Усі інші аспекти життя «тьмяніють» у порівнянні з цим, реальність відходить на другий план. Знайома ситуація? Здається, хтось тут потрапив у пастку гіперфіксації.

 

Що таке «гіперфіксація» і як вона проявляється

      «Гіперфіксація» походить від «гіперфокусу», що означає цілковиту сконцентрованість на чомусь. Це стан, у якому ваша свідомість надмірно сфокусована на предметі, діяльності чи навіть людині, а все інше, що знаходиться поза фокусом, стає менш цікавим і не викликає сильних емоцій.

 

 

      Чи схоже це на захоплення, звичайне хобі?
      Частково схоже, але у цьому випадку до слова «захоплення» варто дописати «хворобливе».

 

Чим гіперфіксація відрізняється від хобі?

  • Гіперфіксація не триває довго, ми занурюємося у неї з головою і через деякий час уже починає бракувати кисню. Емоційне перенасичення тягне за собою вигорання, тому це може продовжуватися дні, тижні, місяці, але навряд чи затягнеться на роки. 

       А от улюблене хобі часто стає вірним супутником в житті.

  • Гіперфіксація потребує регулярної «дози», людина не може надовго відволіктися (от ви сидите на лекції й весь час уявляєте як через кілька хвилин побіжите дивитися десятий сезон серіалу).
  • Людина починає нехтувати щоденною рутиною: прийманням їжі, гігієною, сном, спілкуванням, і знову ж таки навчанням.

 

 

      Важливо розуміти, що здорова зацікавленість — це цілком нормально й навіть корисно, але те, що виходить за межі звичайного інтересу, перетворюється на нав’язливий фактор.

 

Фантастичні об’єкти гіперфіксацій та де їх шукати

      Гіперфіксація стає усе більш поширеною серед молоді, бо сучасний світ створює аж занадто сприятливі умови для цього явища. Медіа й інтернет не просто задовольняють наші інтереси — вони їх формують, спрямовуючи увагу на певні теми, особистостей або персонажів.

  • До прикладу, вихід нового серіалу породжує купу мемів, обговорень, трендів, з’являються «трушні фанати», і от звичайна розвага перетворюється на об’єкт культового шанування.
  • Кіноіндустрія навмисно створює франшизи з багатошаровими світами (як у випадку з «Marvel»), щоб утримувати увагу аудиторії протягом тривалого часу.

 

 

Очевидно, що джерелом гіперфіксацій є не тільки фільми та серіали, вони можуть виникати навколо найрізноманітніших тем:

  • відеоігри;
  • книги;
  • музичні гурти та виконавці;
  • наукова інформація, яка викликала сильний інтерес і тепер людина не продовжить свою життєдіяльність, поки не проковтне усе, що записано в інтернеті про це явище чи подію;
  • спорт.

      І такий список можна продовжувати вічно.

 

Які причини виникнення та способи боротьби

      Наше життя сповнене стресу, викликів та проблем. Багато людей використовують свої захоплення як спосіб уникнути цих труднощів. Гіперфіксація стає своєрідною «втечею» у безпечне середовище, це практично той самий захисний механізм. До такої поведінки найбільше схильні тривожні люди, а часті випадки гіперфіксацій можуть свідчити про психічні порушення (особливо часто про синдром дефіциту уваги та гіперактивності).

 

 

      З цією проблемою, так само як і зі шкідливими звичками, необхідно боротися. Не варто повністю викреслювати діяльність, на якій ви надмірно сфокусовані, зі свого життя (це може мати погані наслідки). Основна мета — з «гіперфіксації» перейти до «захоплення».

Для цього:

  • Виділяйте конкретний час для занурення у свою гіперфіксацію. Пам’ятайте про таймер і чітко дотримуйтеся відведеного часу. Ні на секунду більше.
  • Знайдіть заняття, яке допоможе змістити фокус з гіперфіксації.
  • Приділяйте більше вільного часу своїм друзям та близьким, а не «залипанню».

 

      Гіперфіксація — це як улюблений десерт, який важко перестати їсти: смачно, але якщо не зупинитися вчасно, буде не дуже весело. Пам’ятайте: віртуальний світ може і почекати, а от реальне життя — ні!

 

Діана Юзифович

 

 

 

 

 

 

Популярні статті

Читати далі