На просторах соціальних мереж на початку жовтня набрав великої популярності серед молоді контракт «Winter Arc». Що це за контракт, навіщо його підписують та як його правильно дотримуватись, досліджуємо у статті. 

 

      Winter Arc («зимова арка») — період, коли людина «опускає свої очі» та фокусується лише на собі та власному фізичному, духовному та/або освітньому розвитку.

 

 

      Головні особливості періоду:

  • термін: з 1 жовтня по 31 січня (хоча деякі виконавці тримаються до 1 квітня);
  • використання «найхолодніших» місяців року, як засіб «перефокусування»;
  • підписання умовного контракту для себе, як підтвердження власних цілей.

      Winter Arc отримав свою популярність завдяки романтизації розривів відносин між молодою парою, в якій хлопець переглядає свої погляди на життя та починає працювати над собою. Складно сказати, коли саме з’явилося таке явище, проте, за думкою автора статті, після веселих та лінивого відпочинку влітку, через школу/коледж/університет/роботу, часу один на одного в партнерів не вистачає – вони не можуть нормально спілкуватись, розв'язувати проблеми у відносинах тощо. Отже, цей час припадає на холодну осінь та зиму, через що отримав таку назву.

 

 

      Хоча заведено вважати, що даний челендж популярний лише серед хлопців та пов’язаний лише з силовими тренуваннями та болю від розставання, до виклику приєднується багато дівчат за такими ж або іншими причинами.

      Класично виклик приймають у вигляді підписання контракту між собою «минулим» та «майбутнім». У відкритих джерелах є десятки шаблонів класичного контракту, що охоплює націлювання на власне ментальний добробут, відмова від шкідливих звичок, покращення відносин з близькими людьми тощо. Звісно, що контракт укладається особисто, тому перевірити його виконання може лише той, хто його підписував, погодившись із тим, що головною метою є не просто тренування для того, щоб комусь щось довести, а піклування за власним психологічним та фізичним станом.

 

 

      Якщо вас зацікавив даний тренд, а його мета спонукає до дій, пропоную ознайомитись з ідеями та рекомендаціями щодо побудови вашого власного контракту.

  1. Оберіть час, коли хочете прокидатись та лягати спати.

    Якщо ви помічаєте, що вам недостатньо часу на підготовку до занять/роботи, ви не відчуваєте себе бадьорим зранку, або хочете внести зміни у свій розпорядок дня, визначте час на сон. До цього ви можете спробувати засинати у різний час, а згодом налаштувати свій будильник відповідно до вашого самопочуття.
  2. Регулярні тренування протягом дії контракту допоможуть покращити ваш фізичний стан.
    Не обов’язково записуватись до спортивного залу, бо на термін дії контракту багато людей мають роботу та навчальний процес. Спробуйте використати домашнє обладнання та мобільні додатки або онлайн-тренування завдяки інтернет-ресурсам.
  3. Започаткуйте марафон знань: оберіть тему, яка вас тривалий час цікавить, але «руки не доходили» її дослідити.
    Це може бути що завгодно, від іноземних мов та програмування до правил дорожнього руху.
  4. Почніть робити медитації.
    Не обов’язково смердіти у кімнаті ароматизованими свічками та обставляти себе фігурками індійських божеств. Включіть заспокійливу музику перед сном або зробіть швидку нейрографіку.

  5. Не користуйтесь телефоном годину до та після сну.
    Дана практика рятувала автора від головного болю, а також допомагала швидко підвищити продуктивність зранку. Чим зайнятись тоді перед сном, або коли хочеться «повалятись» зранку? Від себе рекомендую зайняти себе рутинними справами: підготовкою до завтрашнього дня, спілкуванням з родиною або гра з домашнім улюбленцем.
  6. Подолати дофамінову залежність: соціальні мережі, алкоголь, сигарети тощо.
    Обмежте використання телефону підключенням «режиму підвищеної концентрації», що заблокує деякі застосунки на виділений час. Знайдіть інші способи подолання своїх залежностей. Даний пункт зможе розвити вашу силу волі та навчити долати перешкоди, що залежать лише від вас.
  7. Зробіть графік дня.
    Відносна рекомендація, але іноді справді допомагає людям покращити свою продуктивність та рівень відповідальності.

 

 

 

      Найважливіша перевага дотримання контракту у тому, що за трохи понад двох місяців, у людини починає з’являтися звикання до тренувань, медитацій, розпорядку дня тощо. Тому з часом ми перестаємо сприймати пункти завдань, як обов’язок, та робити їх із задоволенням вже після завершення дії контракту.

      Даний тренд має низку переваг в участі у ньому. Проте, найголовніше, що вам треба зробити — запам’ятати, що все залежить лише від вас. Вас ніхто не перевіряє та не змушує виконувати усі ці завдання. Любіть себе та розвивайтесь!

 

CORDIALLY YOURS

Марія Замета

 

Популярні статті

Читати далі